Gazdaság

Durván emelt a jegybank alapkamaton az MNB

Durván emelt a jegybank alapkamaton az MNB

2022. június 28., kedd
Durván emelt a jegybank alapkamaton az MNB

185 bázisponttal, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel minden tőle telhetőt megtett a forint védelme érdekében.

A betéti rátát 50 százalékponttal a tervek szerint csütörtökön szintén ugyanennyire emelik meg, ami lehetőséget teremt arra, hogy ismét a jegybank legyen az irányadó kamat. Amint ez megtörténik, az az MNB számára lehetőséget teremtene arra is, hogy az egyhetes betéti ráta helyett újra a jegybanki alapkamatot nevezze irányadó kamatnak, ami könnyebb eligazodást jelentene a piaci szereplők, különösen a külföldi befektetők számára. Ezt Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be a jegybank 15 órai sajtótájékoztatóján.

A jegybank három hónappal ezelőtt 2022-re még 7,5 és 9,8 százalék közötti átlagos fogyasztói árindexet várt, a jegybank új inflációs jelentésében 11 és 12,6 százalék közötti pénzromlással számolnak az év végéig.

Az MNB a kamatfolyosót is feljebb tolta: 7,25 százalék lettaz egynaposbetétkamata, és 10,25 százalékaz egynapos fedezett hitelkamata is.

A bejelentés megtette a hatását: délután 5 óráig 397 forintig erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Az MNB lépésének hatására természetesen rövid távú forinterősödés nem olyan meglepő, deaz igazán fontos árfolyammozgásta piaci eseményeknapok, hetek, hónapok alatt határozzák meg.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.