Durván emelt a jegybank alapkamaton az MNB

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

185 bázisponttal, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel minden tőle telhetőt megtett a forint védelme érdekében.

A betéti rátát 50 százalékponttal a tervek szerint csütörtökön szintén ugyanennyire emelik meg, ami lehetőséget teremt arra, hogy ismét a jegybank legyen az irányadó kamat. Amint ez megtörténik, az az MNB számára lehetőséget teremtene arra is, hogy az egyhetes betéti ráta helyett újra a jegybanki alapkamatot nevezze irányadó kamatnak, ami könnyebb eligazodást jelentene a piaci szereplők, különösen a külföldi befektetők számára. Ezt Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be a jegybank 15 órai sajtótájékoztatóján.

A jegybank három hónappal ezelőtt 2022-re még 7,5 és 9,8 százalék közötti átlagos fogyasztói árindexet várt, a jegybank új inflációs jelentésében 11 és 12,6 százalék közötti pénzromlással számolnak az év végéig.

Az MNB a kamatfolyosót is feljebb tolta: 7,25 százalék lett az egynapos betét kamata, és 10,25 százalék az egynapos fedezett hitel kamata is.

A bejelentés megtette a hatását: délután 5 óráig 397 forintig erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Az MNB lépésének hatására természetesen rövid távú forinterősödés nem olyan meglepő, de az igazán fontos árfolyammozgást a piaci események napok, hetek, hónapok alatt határozzák meg.

(Index)

Előző sztori

Nyáron indíthatnak támadást az ‘LMBTQ-propaganda’ ellen

Következő sztori

“Befeszültek” az MSZP-nél, Ujhelyi mégsem reformálja meg a pártot