Szórakozás

Bud Spencer és Tom Selleck relikviákkal is találkozhatunk a szegedi cowboy kiállításon

Bud Spencer és Tom Selleck relikviákkal is találkozhatunk a szegedi cowboy kiállításon

2022. június 7., kedd
Bud Spencer és Tom Selleck relikviákkal is találkozhatunk a szegedi cowboy kiállításon

Kedden egy sajtóesemény keretében mutatták be a Móra Ferenc Múzeumban azt a kalapot, melyet Tom Selleck a Monte Walsh című western film főszereplőjeként viselt, valamint olyan filmes kellékeket, melyet a Bud Spencer-féle spagetti westernekben használtak. A Kultúrpalotában látható lesz annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhand karakterét mintázta Karl May.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a szegedi cowboy és indián kiállításon nem csak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas relikviákat is bemutatnak majd. Az egyik ilyen tárgy Tom Selleckhez kapcsolódik, akit legtöbben a Magnum című sorozatból ismernek, holott westernfilmekben is szerepelt.

A kiállításon látható lesz az az eredeti kalap, melyet a Monte Walsh című westernfilmben hordott.

Szintén a filmes világhoz kapcsolódnak azok a filmes kellékek, melyeket Rómából kölcsönöz a Móra Ferenc Múzeum: a fegyvereket, öveket és bilincset a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használták.


Fogas Ottó kiemelte, hogy magyar jellegű relikviát is láthat a közönség a kiállításon. Bemutatják ugyanis Xántus János fegyverét, az úgynevezett Henry-karabélyt, melybe nevét is belegravírozták angolul.

Xántus részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, majd Észak-Amerikába emigrált.

Keresztül-kasul bejárta a prérit, fontos területeket térképezett fel, miközben megismerte az indiánok kultúráját. Útibeszámolóira sokan kíváncsiak voltak: a legenda szerint Karl May róla mintázta legendás hőse, Old Shatterhand alakját. Xántusnak emellett fontos szerepe volt hazánk történetében is: ő volt az első igazgatója a fővárosi állatkertnek és a Néprajzi Múzeumnak is – világított rá a múzeumigazgató.

Június végén nyit a tárlat
Ezeket a különleges relikviákat június 25-től láthatják az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeum „A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok” című kiállításán.

Sándor Judit fotói:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.