Politika

Bányai Gábor: Szeged a szívem közepe!

Bányai Gábor: Szeged a szívem közepe!

2022. június 10., péntek
Bányai Gábor: Szeged a szívem közepe!

Bányai Gábor a Dél-Alföld régió fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kinevezését követő első szegedi sajtótájékoztatóján az előtte álló feladatokról, a szegedi és homokhátsági fejlesztésekről beszélt Mihálffy Béla országgyűlési képviselővel közösen.

Élet-halál között lebegett

Mint arról a SzegedMa beszámolt, Nemesi Pál helyett Bányai Gábor lett a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa. Bányai tavaly hosszú ideig élet-halál között lebegett, miután elkapta a koronavírust. A Fidesz országgyűlési képviselőjét a szegedi klinikára szállították, ahol sikerült megmenteni az életét. Az április 3-ai országgyűlési választáson tükörsima győzelmet aratott a Bács-Kiskun megyei 5-ös választókörzetében.

Szeged a szívem közepe! Senkit se zavarjon, hogy nem itt születtem, itt csak újjászülettem!   

jegyezte meg a frissen kinevezett kormánybiztos.

Bányai Gábor a munkafolyamatokkal kapcsolatban elmondta, jelenleg 39 biztosan megvalósuló beruházást menedzselnek a dél-alföldi zónát lefedő három megyében, Bács-Kiskunban, Csongrád-Csanádban és Békésben. Hangsúlyozta, nem egy ügynökségként kell működniük: nem fognak pályázatokat feldolgozni, azt fogják elérni, hogy beadhatóvá váljanak a kiemeltnek nyilvánított pályázatok.

Mindenkit partnerként kezelnek

Minden település partnerünk, legyen az kormánypárti, ellenzéki vagy független.

szögezte le Bányai.

A kormánybiztos hozzátette, a kinevezését követő átadás-átvétel időszakában még nem volt arra kapacitása, hogy a zóna mind a 14 képviselőjével egyeztessen, de rövidesen felveszi a kapcsolatot Szeged másik országgyűlési képviselőjével, a szocialista Szabó Sándorral is.

Nem fehér foltokat kell képeznünk a térképen. Nincs elítélés a kormány részéről sem Szeged, sem Hódmezővásárhely, vagy éppen Baja vonatkozásában. Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor tárcavezető sem így gondolkodik.

jelentette ki a kormánybiztos.

Szeged sikere személy szerint azért is fontos számomra, mert tavaly itt mentették meg az életemet. Szeged a szívem közepe! – hangsúlyozta Bányai Gábor.

Átfogó projekt a Homokhátságért

A kormánybiztos elmondta, a következő hetekben a kormány által kijelölt és az erős társadalmi igényként megjelent projekteket priorizálják, megteremtik a tervezéshez hiányzó forrásokat.

Hangsúlyozta, lesznek olyan ügyek, amiben külön szeretne segíteni Szegednek és Csongrád-Csanád megyének, legyen az a turizmus, az ipar, vagy az agrárium fejlesztése. Megemlítette, hogy átfogó, megyehatárokon átnyúló projekt lesz a teljes Homokhátság vízvisszapótlásának megoldása.

Négysávos út épülhet Szekszárd és Szeged között

Bányai Gábor kiemelte, a következő ciklusban az egyik legfontosabb projekt a déli korridor kialakítása lesz, amely Bajától, vagy Szekszárdtól indulva Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán át egészen Debrecenig elérhet. A részleteket ismertetve elmondta, a 47-es út négysávossá bővítése a tervezési szakaszban jár, az M9-es autóút/autópálya első szakaszának építése pedig jövőre indulhat el Nemesnádudvar és Szekszárd között.

Felnőni Aradhoz és Temesvárhoz

A kormánybiztos elmondta, nagy lehetőséget lát a Szegedi Tudományegyetemben, ezért annak fejlesztését teljes mértékig támogatni fogja, továbbá a szegedi harmadik híd egyik legfontosabb patronálója lesz. Kitért arra is, hogy az egyetemen túl az ELI és a Science Park fejlesztése komoly víziót kínál a városnak, amely eddig is a tudomány fellegvára volt.

Bányai kiemelte, szeretné elérni, hogy Szeged felnőjön Temesvár és Arad mellé. "Ez a két romániai város hátrányból indulva fénysebességgel előzte meg a térségünket."  

jegyezte meg.

Hozzátette, Szabadkával többrétű partnerségre törekszik: a napokban egyeztet Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével.

Egy országhatárokon túlnyúló jövőképet képzelek el. Együtt erősödő régiót szeretnék, mindenki bevonásával.

összegezte elvárásait a kormánybiztos.

Mihálffy felgyorsítaná a harmadik híd tervezését

Mihálffy Béla a sajtóeseményen elmondta, bízik benne, hogy Bányai Gábor erős szövetségese lesz Szeged és a térség fejlesztésében. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, az elmúlt 12 évben rendkívüli mennyiségű kormányzati forrás érkezett Szegedre. Hozzátette, reméli, ez az irány az elkövetkező ciklusban is folytatódni fog.

Mihálffy további célként jelölte meg, hogy a kormány támogatásával Szeged az egyetemmel közösen az innováció központja legyen. A harmadik Tisza-híddal kapcsolatban elmondta, a tervezés már elindult, ugyanakkor a közbeszerzésben beláthatatlanul hosszú időt hagytak erre a folyamatra, éppen ezért fontosnak tartja, hogy egy elérhető céldátumot határozzanak meg. A tervezés lerövidítését követően a híd építése is elkezdődhet – tette hozzá.

A képviselő a jövőbeli projekteket érintve megemlítette a Dorozsmai út Izabella hídtól egészen a kiskundorozsmai templomig tartó felújítását, a Szilva utcai körforgalom bővítését, valamint a vízvisszapótlási projekt egész Homokhátságra való kiterjesztését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.