Közélet

Az év tetejére érkeztünk

Az év tetejére érkeztünk

2022. június 21., kedd
Az év tetejére érkeztünk

A percmutató lépeget előre. 9 óra 11 – nem, ez még nem „az”. A kivételes pillanatig várni kell egy keveset. Jön a tizenkettedik perc, majd a 13., a 14. – és végre megérkezik 9:15! Igen, e pillanattól nyár van. Csillagászati nyár.

Valójában június első napja óta már ebben az évszakban vagyunk – a meteorológiai időszámítás szerint. A kétféle kalkuláció szakmai részleteit ne firtassuk most, erre egy ilyen kis jegyzet nem alkalmas. Ám ami a mai napra vonatkozik: ez az érzékeinkkel nem követhető csillagászati jelenség az, amikor a Föld forgástengelye éppen a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ekkor a Nap a Ráktértő fölött delel. Minden évben máskor jön el ez a pillanat, csak az biztos, hogy június 20-a és 22-e közötti időben.

Ekkor, a nyári napforduló idején a leghosszabb a Nap égi útja. Ma tehát egy kivételes nappalt kapunk, időben a legteljesebbet, világosból a legtöbbet, amiből következik, hogy a sötét napszak, az éjszaka ma a legrövidebb. Az „év tetején” vagyunk ilyenkor – az ókori kultúrákban több nemzethez tartozók, a germánok, kelták, szlávok is így nevezték ezt a jeles napot. A régi időkben ez kiemelkedő ünnep volt. A bizánciak félévköszöntőt tartottak ilyenkor, az ősi-görögök viszont éppen ekkor kezdték az új esztendőt.

A népi kultúrák legtöbbjében különös szokások kapcsolódtak a naphoz. Ezek egyike volt az éjszakai csöndes meditáció, virrasztás, aminek mély csöndjét egy-egy pillanatban váratlan zajkeltéssel, dobolással, zengetéssel törték meg. Hajnalban aztán az emberek együtt köszöntötték a felkelő Napot. A másik különleges rituálé: a tűzünnep, a meleget adó „égi tűz” köszöntése tűzugrással, tűztaposással. Ez szintén az ősidők óta megvolt szokás, amit manapság már kevés helyen tartanak, és jobbára csak június 24-ének, azaz Szent Iván napjának előestéjén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.