A válság ellenére tovább dübörög az agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét biztosította – közölte az Agrárminisztérium.

A közlemény szerint az elmúlt tizenkét évben az agrárexport és az egyenleg látványosan növekedett:

az agrárexport 134,8 százalékkal, az egyenleg  104,5 százalékkal bővült.

2022 első három hónapjában is folytatódott ez a tendencia, az agrárexport 3 051,7 millió euró volt, 15,8 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában mért értéket. Az agrárimport 24,5 százalékkal (2 069,7 millió euró), a külkereskedelmi többlet 1 százalékkal nőtt 2021 január-márciusához képest.

2022 első három hónapjában az agrártermékek 982,0 millió eurós külkereskedelmi többlete jelentős mértékben hozzájárult a nemzetgazdaság hiányának mérsékléséhez – hangsúlyozták.

Legnagyobb exportpiacunk továbbra is Németország, ezt követi Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország. Magyarországra elsősorban Németországból, Lengyelországból, Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából érkeznek agrártermékek” – írta az AM.

Előző sztori

Megúszták a meggyültetvények a viharos időjárást

Következő sztori

Egy év alatt 120 könyvet olvasott el az idei Könyvkirály