Sport

A Pick Szeged után a Barca is címet védett, kevésen múlt a veszprémi érem

A Pick Szeged után a Barca is címet védett, kevésen múlt a veszprémi érem

2022. június 19., vasárnap
A Pick Szeged után a Barca is címet védett, kevésen múlt a veszprémi érem

Az első címvédés Kölnben

A Barcelona megvédte címét a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a döntetlenre végződött rendes játékidő és hosszabbítás után hétméteresekkel legyőzte a lengyel Lomza Vive Kielcét vasárnap a kölni döntőben. A férfi BL-ben legutóbb a - már nem létező - spanyol Ciudad Real tudta megvédeni címét, de miután a 2008-as sikerét egy idénnyel később megismételte, bevezették a négyes döntős végjátékot a legrangosabb európai kupasorozatban, és Kölnben még egyetlen csapatnak sem jött összes a címvédés, egészen mostanáig. Eddig.

Barcelona (spanyol)-Lomza Vive Kielce (lengyel) 32-32 (14-13, 28-28, 30-29) - hétméteresekkel: 5-3

A hosszú szezon, illetve a szombati elődöntő okozta fáradtság mindkét csapaton meglátszott, az első tíz percben jó megoldások, kapusbravúrok és hibák váltották egymást. A 13. percben pályára lépett Lékai Máté, aki a bajnoki döntő múlt szombati visszavágóján, valamint a BL-elődöntőben sem játszott. Kisvártatva a 19 éves Lukács Péter is beállt, és mindketten góllal segítették csapatukat.

A magyar bajnoki ezüstérmes a 11. percben vezetett először két találattal, majd egy 4-0-s sorozat végén a 23. percben már három volt közte. Felállt védőfallal szemben mindkét együttesnek voltak nehézségei, de a gyors ellenakciók végén szinte mindig eredményesek voltak. A Veszprém az első félidő utolsó 11 percében csak két gólt kapott, viszont hetet lőtt, így a szünetben 18-14-re vezetett. Rodrigo Corrales negyven százalékos hatékonysággal védett az első felvonásban.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Momir Ilic vezetőedző a második félidőben is forgatta csapatát, variálta a játékosokat, a posztokat és a felállást. A németek többször is visszazárkóztak kétgólos hátrányra, és miután tovább fokozták a tempót, az ötvenedik percben egyenlíteniük is sikerült (30-30). A Kiel egyre hatékonyabban védekezett, kapusának lecserélésével létszámfölényben támadott, és a 19. percet követően visszavette a vezetést. A veszprémiek támadójátéka megakadt, Niklas Landin parádézott az ellenfél kapujában, még Petar Nenadic büntetőjét is kivédte.

Ilic nem kért időt, csapata ennek ellenére megrázta magát, fordított. Majd 74 másodperccel a vége előtt a játékvezetők érvénytelenítették Andreas Nilsson gólját, visszaadták a labdát a Kielnek, amely kapott egy hétméterest is. Ezt Niclas Ekberg értékesítette, és már csak három másodperc volt hátra, amikor a magyar együttes is büntetőhöz jutott. Kentin Mahé belőtte, így a rendes játékidő 34-34-es döntetlennel zárult, és a bronzéremről hétméteres-párbaj döntött.

Gasper Marguc és Rasmus Lauge Schmidt lövését Niklas Landin kivédte, Omar Jahja a keresztlécre bombázott, és bár Miha Zarabec kísérletét Vladimir Cupara hárította, ez nem volt elég a bronzérem megszerzéséhez.

Fotó:MTI/Kovács Anikó

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, BRONZMÉRKŐZÉS
THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1
Köln, 19 250
 néző. V: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KIEL: N. LANDIN – EHRIG 5, Weinhold, Horak, WIENCEK 6, DUVNJAK 4, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), ZARABEC 6, Reinkind 1, Myrhol, BYLYK 7, M. Landin, Ekberg 3 (3), Ciudad Benitez. Edző: Filip Jicha
VESZPRÉM: CORRALES – Gasper Marguc 3, J. OMAR 8 (1), MAHÉ 6 (1), B. Blagotinsek, Lauge 2, Strlek. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, A. NILSSON 7, LÉKAI 3, Nenadics 1, Maqueda 2, Sipos A., Lukács P. 1, Ilic Z. 1. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 11. p.: 3–5. 13. p.: 6–6. 19. p.: 12–11. 23. p.: 12–15. 34. p.: 17–21. 39. p: 20–24. 44. p.: 23–27. 47. p.: 26–28. 50. p.: 30–30. 53.p.: 32–31. 58.p.: 32–33.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/2 

LÉKAI MÁTÉ: NEM A NEGYEDIK HELYÉRT JÖTTÜNK

- Megtettünk mindent, ami tőlünk telik, sajnálom, hogy nem sikerült kiszolgálnunk a fantasztikus szurkolótáborunkat egy győzelemmel. Nyilván nem azért jöttünk, hogy negyedikek legyünk, de nem úgy sikerült ez a hétvége, ahogyan szerettük volna. Húsz gólt kaptunk a második félidőben, az nagyon sok, annyit nem szabad kapni, ezért tudott visszajönni a meccsbe a Kiel. Nem gondolom, hogy bármi megtört volna, mert megvoltak a helyzeteink, de több hétméteres és ziccer kimaradt. Akik tegnap játszottak, fáradtabbak voltak, és egy-két játékosnak voltak apróbb problémái" - fűzte hozzá. Nagyon szép dolog idejutni és nagyon nehéz is, ezt mindig értékelni kell, ettől függetlenül ha valaki tíz év múlva megkérdezi, hogy ez jó idény volt-e számunkra a BL-ben, akkor azt mondom, hogy nem-értékelt a Veszprémiek irányítója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.