Közélet

Kormányinfó: nem lesz üzemanyag-hiány

Kormányinfó: nem lesz üzemanyag-hiány

2022. június 17., péntek
Kormányinfó: nem lesz üzemanyag-hiány

A kormány szerint nem sérti jogilag sem a versenyt, hogy a magyar rendszámú autók hatósági áron tankolhat. Ezt annak kapcsán említette meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón, hogy az EU felszólította Magyarországot az árkülönbözet megszűntetésére.

A kabinet a legutóbbi gazdasági értékelése alapján arra jutott: soha ekkora infláció nem volt mgé az euróövezetben. Gulyás szerint minél közelebb van egy ország a háborúhoz, annál nagyobb infláció érinti. Magyarország is ezzel a helyzettel küzd, az árstopok azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 5-6 százalékponttal csökkentik a drágulást.

A jövő pénteki Uniós csúcson továbbra is olyan szankciókat támogat a kormány, ami ,,nem fáj jobban" a magyaroknak, mint más országoknak.

Bár a szén- és az olaj ügyén ,,úgy ahogy, túl vagyunk" Gulyás szerint, a gázembargón még nem.

Hozzátette: vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása nagyon negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságra.

Azt is bejelentette Gulyás, hogy az uniós csúcsra kötött mandátummal érkezik a kormány, ahol szó lesz a globális minimumadóról is, melyet nem fog támogatni Magyarország. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez általánosságban növelné az adókat.

Gulyás később újságírói kérdésre megerősítette: akkor válik le Magyarország az orosz olajról, ha az nem kerül többe, mint a jelenlegi állapot.

Hibádzik a Ryanair érvelése

Miután a légitársaságokra is kivetették az extraprofit különadóját, a Ryanair egyből fontolóra vette, hogy a fogyasztókra terheli ennek a költségeit - márpedig a jogszabályok ezt nem engedik meg. A Ryanair vezérigazgatója igen keményen beszólt a magyar kormánynak, mondván: ez nem extraprofitadó, hanem rablás, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Amíg más országok adócsökkentéssel próbálják segíteni a járvány miatt eleve veszteséges légitársaságokat, addig a magyar kormány - szerintük - tovább adóztatja őket.

Gulyás Gergely szerint a Ryanair ,,kocsmai" stílusban beszél, hozzátéve, hogy a légitársaság érvelése két ponton is hibádzik, ráadásul a cég általános szerződési feltételei is tisztességtelenek lehetnek. Hozzátette, a fogyasztóvédelmi eljárás már folyamatban van a céggel szemben. Frissebb hír ugyanakkor, hogy a magyar érdekeltségű WizzAir is a fogyasztókra terhelheti a különadóval járó költségeket.

Nincs kizárva, hogy egyszerre legyen EP- és önkormányzati választás

Gulyás Gergely Kocsis Máté korábbi felvetését, mi szerint egyszerre legyenek EP- és önkormányzati választások, jó ötletnek tartja. Ezzel valóban több tíz millió forintot spórolna a kormány, a mandátumok érvényességi ideje is fix, az EP pedig nem oszlatható fel, így az önkormányzati választásokat - a megfelelő alkotmánymódosítás után - különösebb zavaró tényező nélkül meg lehetne tartani az EP-választásokkal egy időben. Arra a felvetésre, hogy nem lesznek főpolgármester-váalsztások, Gulyás azt mondta: 10 éve lehet hallani ezt a felvetést, de ő még mindig látott ebből semmit.

Jövő évtől változhat a KATA, nem szorítják meg az orvosokat és a tanárokat, üzemanyag is lesz

Nemrég röppentek fel azok a felvetések, miszerint a közszférát is alaposan megszorongatná a jelenlegi kormány - az Index információ szerint ugyanis Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy nem emelik tovább a pedagógusok és az orvosok béreit, mi több, a forrásmegvonás sincs az ő irányukba kizárva. Gulyás ezt gyorsan és röviden cáfolta. Hasonló leépítéseket vizionáltak egyesek a kormányhivatalokat illetően, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban ezt szintén cáfolta. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy tárgyalni fognak az önkormányzatokkal annak kapcsán, hogy az önkormányzati cégek és intézmények nem részesülnek a továbbiakban a rezsicsökkentésből.

A KATA megváltoztatásáról is szó esett, erre jövő év január 1-ig kerülhet sor.

Az üzemanyaghelyzetről is kérdezték a minisztert, aki arról annyit mondott: bár az ellátási láncok helyzete ma bizonytalanabb mint korábban, de amíg ezek nem kerülnek veszélybe, addig nincs kilátásban üzemanyag-hiány sem.

Gulyás azt is elárulta: még nem készült lista az elhalasztandó kormányzati beruházásokról, de ezek számát várhatóan 15% alá kívánják szűkíteni a többi beruházás viszonyában.

A Budapest-Belgrád vasútvonal nincs ezen beruházások között, az ugyanis már épül, és 2025-re el is készülhet - mondta a miniszter.

A majomhimlő nem jelent veszélyt

Több kérdés irányult a Kormányinfón a majomhimlőre is. Gulyás megerősítette az NNK álláspontját, miszerint 6 majomhimlő fertőzöttet azonosítottak eddig Magyarországon, ugyanakkor a Népegészségügyi Központ kontrollálja, monitorozza őket. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban azt nyilatkozta: a majomhimlő tünetei miatt jóval nagyobb eséllyel fordulnak orvoshoz a betegek, mint egy egyszerű náthaszerű megbetegedés miatt, így maga a járvány is jóval kontrollálhatóbb. Népegészségügyi kockázat ugyanakkor továbbra sem áll fent.

A miniszter azt is megjegyezte: nem kaptak megkeresést uniós szintű majomhimlő elleni oltás beszerzése kapcsán.

A határvédelem és a háború is szóba került

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta: nem tartja ördögtől valónak aknamentesítő egységek kiküldését Ukrajnába, ugyanakkor erre vonatkozó kéréseket nem kapott a kormány. Azt is megerősítette, ami kormányrendelet formájában már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a NATO-csapatok áthaladhatnak Magyarország területén - az országban való állomásozásukról azonban szerinte egyelőre nincs szó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ország védelmét a NATO-nak és a honvédelemnek közösen kell fenntartania, nem lehet csupán az egyikre támaszkodni.

A Kormányinfón az is többször elhangzott: a legfontosabb a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése lenne, melyhez ha szükséges, akkor helyet is biztosít Magyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.