Kormányinfó: nem lesz üzemanyag-hiány

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány szerint nem sérti jogilag sem a versenyt, hogy a magyar rendszámú autók hatósági áron tankolhat. Ezt annak kapcsán említette meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón, hogy az EU felszólította Magyarországot az árkülönbözet megszűntetésére.

A kabinet a legutóbbi gazdasági értékelése alapján arra jutott: soha ekkora infláció nem volt mgé az euróövezetben. Gulyás szerint minél közelebb van egy ország a háborúhoz, annál nagyobb infláció érinti. Magyarország is ezzel a helyzettel küzd, az árstopok azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 5-6 százalékponttal csökkentik a drágulást.

A jövő pénteki Uniós csúcson továbbra is olyan szankciókat támogat a kormány, ami ,,nem fáj jobban” a magyaroknak, mint más országoknak.

Bár a szén- és az olaj ügyén ,,úgy ahogy, túl vagyunk” Gulyás szerint, a gázembargón még nem.

Hozzátette: vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása nagyon negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságra.

Azt is bejelentette Gulyás, hogy az uniós csúcsra kötött mandátummal érkezik a kormány, ahol szó lesz a globális minimumadóról is, melyet nem fog támogatni Magyarország. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez általánosságban növelné az adókat.

Gulyás később újságírói kérdésre megerősítette: akkor válik le Magyarország az orosz olajról, ha az nem kerül többe, mint a jelenlegi állapot.

Hibádzik a Ryanair érvelése

Miután a légitársaságokra is kivetették az extraprofit különadóját, a Ryanair egyből fontolóra vette, hogy a fogyasztókra terheli ennek a költségeit – márpedig a jogszabályok ezt nem engedik meg. A Ryanair vezérigazgatója igen keményen beszólt a magyar kormánynak, mondván: ez nem extraprofitadó, hanem rablás, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Amíg más országok adócsökkentéssel próbálják segíteni a járvány miatt eleve veszteséges légitársaságokat, addig a magyar kormány – szerintük – tovább adóztatja őket.

Gulyás Gergely szerint a Ryanair ,,kocsmai” stílusban beszél, hozzátéve, hogy a légitársaság érvelése két ponton is hibádzik, ráadásul a cég általános szerződési feltételei is tisztességtelenek lehetnek. Hozzátette, a fogyasztóvédelmi eljárás már folyamatban van a céggel szemben. Frissebb hír ugyanakkor, hogy a magyar érdekeltségű WizzAir is a fogyasztókra terhelheti a különadóval járó költségeket.

Nincs kizárva, hogy egyszerre legyen EP- és önkormányzati választás

Gulyás Gergely Kocsis Máté korábbi felvetését, mi szerint egyszerre legyenek EP- és önkormányzati választások, jó ötletnek tartja. Ezzel valóban több tíz millió forintot spórolna a kormány, a mandátumok érvényességi ideje is fix, az EP pedig nem oszlatható fel, így az önkormányzati választásokat – a megfelelő alkotmánymódosítás után – különösebb zavaró tényező nélkül meg lehetne tartani az EP-választásokkal egy időben. Arra a felvetésre, hogy nem lesznek főpolgármester-váalsztások, Gulyás azt mondta: 10 éve lehet hallani ezt a felvetést, de ő még mindig látott ebből semmit.

Jövő évtől változhat a KATA, nem szorítják meg az orvosokat és a tanárokat, üzemanyag is lesz

Nemrég röppentek fel azok a felvetések, miszerint a közszférát is alaposan megszorongatná a jelenlegi kormány – az Index információ szerint ugyanis Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy nem emelik tovább a pedagógusok és az orvosok béreit, mi több, a forrásmegvonás sincs az ő irányukba kizárva. Gulyás ezt gyorsan és röviden cáfolta. Hasonló leépítéseket vizionáltak egyesek a kormányhivatalokat illetően, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban ezt szintén cáfolta. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy tárgyalni fognak az önkormányzatokkal annak kapcsán, hogy az önkormányzati cégek és intézmények nem részesülnek a továbbiakban a rezsicsökkentésből.

A KATA megváltoztatásáról is szó esett, erre jövő év január 1-ig kerülhet sor.

Az üzemanyaghelyzetről is kérdezték a minisztert, aki arról annyit mondott: bár az ellátási láncok helyzete ma bizonytalanabb mint korábban, de amíg ezek nem kerülnek veszélybe, addig nincs kilátásban üzemanyag-hiány sem.

Gulyás azt is elárulta: még nem készült lista az elhalasztandó kormányzati beruházásokról, de ezek számát várhatóan 15% alá kívánják szűkíteni a többi beruházás viszonyában.

A Budapest-Belgrád vasútvonal nincs ezen beruházások között, az ugyanis már épül, és 2025-re el is készülhet – mondta a miniszter.

A majomhimlő nem jelent veszélyt

Több kérdés irányult a Kormányinfón a majomhimlőre is. Gulyás megerősítette az NNK álláspontját, miszerint 6 majomhimlő fertőzöttet azonosítottak eddig Magyarországon, ugyanakkor a Népegészségügyi Központ kontrollálja, monitorozza őket. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban azt nyilatkozta: a majomhimlő tünetei miatt jóval nagyobb eséllyel fordulnak orvoshoz a betegek, mint egy egyszerű náthaszerű megbetegedés miatt, így maga a járvány is jóval kontrollálhatóbb. Népegészségügyi kockázat ugyanakkor továbbra sem áll fent.

A miniszter azt is megjegyezte: nem kaptak megkeresést uniós szintű majomhimlő elleni oltás beszerzése kapcsán.

A határvédelem és a háború is szóba került

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta: nem tartja ördögtől valónak aknamentesítő egységek kiküldését Ukrajnába, ugyanakkor erre vonatkozó kéréseket nem kapott a kormány. Azt is megerősítette, ami kormányrendelet formájában már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a NATO-csapatok áthaladhatnak Magyarország területén – az országban való állomásozásukról azonban szerinte egyelőre nincs szó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ország védelmét a NATO-nak és a honvédelemnek közösen kell fenntartania, nem lehet csupán az egyikre támaszkodni.

A Kormányinfón az is többször elhangzott: a legfontosabb a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése lenne, melyhez ha szükséges, akkor helyet is biztosít Magyarország.

Előző sztori

Hol gyengül, hol erősödik a forint

Következő sztori

Csaknem kétszáz migránst kapcsoltak le Szeged környékén egyetlen éjszaka alatt