Virtuális Szegeden tesztelik a koronavírus terjedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vírusszimulációs modellt épít egy magyar egyetemi kutatócsoport azért, hogy a koronavírus-járvány terjedését előre tudják jelezni, és egy virtuális városban – Szegeden – próbálhassák ki a vírusra válaszként adott járványügyi intézkedések lehetséges hatásait számol be az Index.

Reguly István Zoltán egyetemi docens az Indexnek elmondta, csapata is nyert a Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívásán, amelyet poszt-Covid jelenségek kutatására írtak ki. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense vezeti az Élet az állandósuló COVID világában: optimális, precíziós járványkezelés című projektet.

Reguly István Zoltán elmondta, hogy két éve, még a koronavírus-járvány elején Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense kereste meg a PPKE-t azzal, hogy informatikai megközelítéssel vizsgálják meg a problémát. A kezdeményezésére összeállt egy járványmodellező csoport informatikusok, bioinformatikusok és biológusok részvételével.

Egy ágens alapú szimulátort állítottunk össze, amiben virtuális emberek élnek egy virtuális városban. Ezt a várost Szegedről modelleztük. A különböző tudományos eredmények és a hivatalos járványügyi adatok alapján folyamatosan finomítjuk a szimulátort, hogy modellezhessük a járvány hullámait, és valamilyen szinten előre tudjuk jelezni

– foglalta össze.

Elmondása szerint a szimulátor – mint bármilyen modell – egyszerűsíti a valóságot, de már működik a gyakorlatban, meg lehet nézni vele, hogy hova futhat ki egy járvány. Már a 2021 elején terjedő alfa variáns megjelenése óta használható előrejelzéseket ad.

Újabb hullám jöhet

Reguly István Zoltán megemlítette, hogy ha az elmúlt két évben a vírus viselkedéséről összegyűjtött adatokat betöltik a szimulátorba, és három évre előre futtatják a programot, akkor ott is látszik, hogy a járvány nagyobb hullámokkal vissza fog még térni szezonálisan.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Stream
Előző sztori

Győzni megy Pécsre a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

Évekig bujkált a halálos balesetet okozó csanyteleki férfi, a rendőrök most elfogták