Változik a B kategóriás jogosítvány felhasználása

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 21-től változnak a szabályok a B kategóriás jogosítványok esetében: a 3,5 tonna alatti árufuvarozásra szánt kisteherautókhoz már nem lesz elég a hagyományos jogosítvány.

Egy uniós irányelv szerint Magyarországon is kötelező lesz szakhatósági engedély a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz. Ez azokra a 2,5 tonnás tömeg feletti kisteherautósokra vonatkozik, akik díjért cserébe fuvaroznak.

Az utdij.hu tájékoztatása szerint a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Az engedély megszerzésének több feltétele is van: mindenekelőtt csak az kaphatja meg, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete. Ezen felül szükséges hozzá vagyoni biztosíték, illetve szakmai irányítót is foglalkoztatni kell azoknak, akik 2,5 tonnánál nagyobb tömegű fuvareszközzel dolgoznak. A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által erre a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

(Index)

Előző sztori

A közösség építő erejében és a munkában hisz Ruzsa Roland

Következő sztori

A fényt köszöntik pénteken Szegeden