Hírzóna

Változik a B kategóriás jogosítvány felhasználása

Változik a B kategóriás jogosítvány felhasználása

2022. május 11., szerda
Változik a B kategóriás jogosítvány felhasználása

Május 21-től változnak a szabályok a B kategóriás jogosítványok esetében: a 3,5 tonna alatti árufuvarozásra szánt kisteherautókhoz már nem lesz elég a hagyományos jogosítvány.

Egy uniós irányelv szerint Magyarországon is kötelező lesz szakhatósági engedély a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz. Ez azokra a 2,5 tonnás tömeg feletti kisteherautósokra vonatkozik, akik díjért cserébe fuvaroznak.

Azutdij.hutájékoztatása szerinta kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Az engedély megszerzésének több feltétele is van: mindenekelőtt csak az kaphatja meg, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete. Ezen felül szükséges hozzá vagyoni biztosíték, illetve szakmai irányítót is foglalkoztatni kell azoknak, akik 2,5 tonnánál nagyobb tömegű fuvareszközzel dolgoznak. A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által erre a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.