Politika

Változatlan a magyar kormány álláspontja az olajembargó ügyben

Változatlan a magyar kormány álláspontja az olajembargó ügyben

2022. május 2., hétfő
Változatlan a magyar kormány álláspontja az olajembargó ügyben

Pár órája az Index és a 24.hu is a német ZDF információira hivatkozva azt írta: visszavonta vétóját Magyarország az olajembargó kapcsán. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azonban a közösségi oldalán jelezte: ez nincs így.

Kovács Zoltán azt írta a Facebook-oldalán,

,,a magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!"

Az államtitkár arra reagált, hogy a ZDF német országos közszolgálati televízió közlése szerint a német álláspont megváltoztatása után már az összes európai uniós tagállam hajlandó támogatni, hogy a közösség az Ukrajna ellen indított orosz háború miatti újabb büntetőintézkedések között állítsa le az orosz kőolaj behozatalát.

A ZDF egy magas beosztású EU-s diplomatára hivatkozva azt közölte, hogy Németország mellett Ausztria, Magyarország és Szlovákia, az EU déli térségéből pedig Görögország, Olaszország és Spanyolország ellenezte az orosz olajvásárlások leállítását.

A keleti tagállamok elsősorban azért ellenezték a gyors importtilalmat, mert nagymértékben függenek az orosz kőolajszállításoktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.