Változatlan a magyar kormány álláspontja az olajembargó ügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár órája az Index és a 24.hu is a német ZDF információira hivatkozva azt írta: visszavonta vétóját Magyarország az olajembargó kapcsán. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azonban a közösségi oldalán jelezte: ez nincs így.

Kovács Zoltán azt írta a Facebook-oldalán,

,,a magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”

Az államtitkár arra reagált, hogy a ZDF német országos közszolgálati televízió közlése szerint a német álláspont megváltoztatása után már az összes európai uniós tagállam hajlandó támogatni, hogy a közösség az Ukrajna ellen indított orosz háború miatti újabb büntetőintézkedések között állítsa le az orosz kőolaj behozatalát.

A ZDF egy magas beosztású EU-s diplomatára hivatkozva azt közölte, hogy Németország mellett Ausztria, Magyarország és Szlovákia, az EU déli térségéből pedig Görögország, Olaszország és Spanyolország ellenezte az orosz olajvásárlások leállítását.

A keleti tagállamok elsősorban azért ellenezték a gyors importtilalmat, mert nagymértékben függenek az orosz kőolajszállításoktól.

Előző sztori

Mihálffy Béla is megkezdte a parlamenti munkáját

Következő sztori

A teljes Fidesz-KDNP frakció egy képen