Kultúra

Vajda Júlia kapta a szegedi színház idei életműdíját

Vajda Júlia kapta a szegedi színház idei életműdíját

2022. május 29., vasárnap
Vajda Júlia kapta a szegedi színház idei életműdíját

Huszonkettedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Vajda Júlia operaénekes, énekmester lett.

Vajda Júlia már diákként fellépett a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain a gyermekkar tagjaként. 1979-ben szerzett tanári diplomát, és ekkor szerződött a szegedi színházba is, de tanulmányait Bárdi Sándor, Gyimesi Kálmán, majd Berdál Valéria irányításával folytatta. 1985-től a színház szólistája. Az operairodalom sok fontos operaszerepét eljátszotta, fellépett operettekben, színművekben, musicalekben is, számos produkció megszületésében énekmesterként segítette kollégáit. Munkjáért egyebek mellett Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, korábban hatszor érdemelte ki a Dömötör-díjat, és az idei évadban A padlásban játszott Mamókáért a közönség neki ítélte oda a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Kürtös Petra operaügyelő kapta.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Alföldi Róbert kapta Hans Christian Andersen megformálásáért a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiában. A darabot színpadra állító Szikszai Rémuszt a legjobb rendezőként díjazták.

A legjobb színésznőnek Csorba Katát választották az Én vagyok én, te vagy te című monodrámában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Borovics Tamás vehette át, őt a 39 lépcsőfok krimi-vígjáték egyik bohócaként díjazták. A legjobb operaénekesnek Szélpál Szilvesztert (Négyhangú opera), a legjobb opera-énekesnőnek Ferenczy Orsolyát (Szöktetés a szerájból - Konstanze) választották. A legjobb táncosnak járó elismerést Heim Boglárka érdemelte ki a Concerto pantomim groteszk egyik szerepéért.

A padlás képi világát megalkotó művészek közül Rózsa Istvánt a legjobb látványtervezőként, Horváth Katát a legjobb jelmeztervezőként díjazták.

(MTI)
Borítókép: szinhaz.szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.