Újabb uniós támogatásokat kap Magyarország, és még fog is

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szükséghelyzeti támogatást kap az Európai Bizottságtól Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország. A tagállamokat a forrással menekültellátási és határigazgatási rendszereiben támogatják.

248 millió eurót biztosít szükséghelyzetük miatt több országnak, köztük Magyarországnak is az Európai Bizottság. A belügyi pénzalapokból származó forrásokat a kedvezményezett tagállamok arra használhatják fel, hogy azonnali segítséget – egyebek mellett élelmiszersegélyt, közlekedési szolgáltatásokat, ideiglenes szálláshelyeket – biztosítsanak az Ukrajnából menekülőknek.

A bizottság közleménye szerint a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a sürgősségi támogatásból a civil társadalmi szervezetek, valamint a helyi és regionális hatóságok is részesüljenek.

Az új minisztériummal jó eséllyel minden uniós pénz megérkezik

Az ötödik Orbán-kormányban az uniós pénzekért egy külön minisztérium fele majd, melynek minisztere Navracsics Tibor lesz. Schiffer András, az LMP egykori miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd c. műsorában úgy vélekedett, hogy Orbán az előtte álló nehéz időszakban jobban meg akarja erősíteni a saját bázisát, ehhez pedig olyanokat is beemelt a kormányba, akik egy ,,reccsenés” esetén a riválisai lehetnének. Mindemellett Schiffer meglátása szerint a kormányfő szereti versenyeztetni az alatta lévőket.

Bár Schiffer nem mondta ki, de ilyen politikusnak nevezhető az új miniszterek között Lázár János és a korábbi EP-képviselő, Navracsics Tibor is.

Navracsicsról külön is szót ejtett Schiffer: szerinte ő jól ismeri az uniós nyelvezetet, és vele jobb esélye van a kormánynak arra, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra.

(via Index, ATV)

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

A TIK-be látogatókat ma robotok köszöntik a SzeBIT-en

Következő sztori

Novák Katalin férje szerint meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk