Gazdaság

Újabb uniós támogatásokat kap Magyarország, és még fog is

Újabb uniós támogatásokat kap Magyarország, és még fog is

2022. május 19., csütörtök
Újabb uniós támogatásokat kap Magyarország, és még fog is

Szükséghelyzeti támogatást kap az Európai Bizottságtól Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország. A tagállamokat a forrással menekültellátási és határigazgatási rendszereiben támogatják.

248 millió eurót biztosít szükséghelyzetük miatt több országnak, köztük Magyarországnak is az Európai Bizottság. A belügyi pénzalapokból származó forrásokat a kedvezményezett tagállamok arra használhatják fel, hogy azonnali segítséget – egyebek mellett élelmiszersegélyt, közlekedési szolgáltatásokat, ideiglenes szálláshelyeket – biztosítsanak az Ukrajnából menekülőknek.

A bizottság közleménye szerint a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a sürgősségi támogatásból a civil társadalmi szervezetek, valamint a helyi és regionális hatóságok is részesüljenek.

Az új minisztériummal jó eséllyel minden uniós pénz megérkezik

Az ötödik Orbán-kormányban az uniós pénzekért egy külön minisztérium fele majd, melynek minisztere Navracsics Tibor lesz. Schiffer András, az LMP egykori miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd c. műsorában úgy vélekedett, hogy Orbán az előtte álló nehéz időszakban jobban meg akarja erősíteni a saját bázisát, ehhez pedig olyanokat is beemelt a kormányba, akik egy ,,reccsenés" esetén a riválisai lehetnének. Mindemellett Schiffer meglátása szerint a kormányfő szereti versenyeztetni az alatta lévőket.

Bár Schiffer nem mondta ki, de ilyen politikusnak nevezhető az új miniszterek között Lázár János és a korábbi EP-képviselő, Navracsics Tibor is.

Navracsicsról külön is szót ejtett Schiffer: szerinte ő jól ismeri az uniós nyelvezetet, és vele jobb esélye van a kormánynak arra, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra.

(via Index, ATV)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.