Újabb pandémiát okozni képes vírust azonosítottak Magyarországon

Az ebola közeli rokonaként ismert filovírust azonosították magyarországi denevérekben. Kemenesi Gábor vezetésével a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumában sikerült is izolálni.

A MedicalXpress orvosi szaklap szerint a filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és a már az európai kontinensen 2002-ben a spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben az RNS-ük által azonosított Lloviut-vírus. Zoonózissal, álaltról emberre képes terjedni, hasonlóan a koronavírushoz.

Az Egészségügyi Világszervezet fokozott figyelemmel kíséri ezeket a kórokozókat, mivel újabb pandémiás helyzetet alakíthatnak ki. Az új fertőzések nagy százalékát teszik ki az ilyen típusú betegségek. 

Kemenesi Gábor és munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival együtt vizsgálták a LLOV-vírust. Denevérszérumokkal végeztek antitest-kimutatási kísérleteket, hogy kimutassák az ebola rokonságába tartozó vírust. A Magyarországon befogott állatokon végzett tesztek pozitívak lettek, vagyis valamennyi magyarországi denevér hordozza a vírust.

A kutatócsoport kísérletei kimutatták, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot.

Annál is inkább, mert az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást, ami azt jelenti, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak a LLOV ellen is.

Simon Scott, a Greenwichi Egyetem víruslaborjának vezetője a koronavírus-járvány miatt európai virológusokból álló tudományos közösséget hozott létre, amely a denevérekben előforduló Lloviu-vírus, és más koronavírusok, valamint a veszettséget okozó lizsavírus emberre gyakorolt kockázatait vizsgálja az egész kontinensen.

(via Index)

Előző sztori

Megjelentek Novák Katalin első elnöki határozatai

Következő sztori

Nemzetközi szabványnak megfelelő atlétikai centrumot kaphat SZTE