Egészség

Újabb pandémiát okozni képes vírust azonosítottak Magyarországon

Újabb pandémiát okozni képes vírust azonosítottak Magyarországon

2022. május 11., szerda
Újabb pandémiát okozni képes vírust azonosítottak Magyarországon

Az ebola közeli rokonaként ismert filovírust azonosították magyarországi denevérekben. Kemenesi Gábor vezetésével a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumában sikerült is izolálni.

A MedicalXpress orvosi szaklap szerint a filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és a már az európai kontinensen 2002-ben a spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben az RNS-ük által azonosított Lloviut-vírus. Zoonózissal, álaltról emberre képes terjedni, hasonlóan a koronavírushoz.

Az Egészségügyi Világszervezet fokozott figyelemmel kíséri ezeket a kórokozókat, mivel újabb pandémiás helyzetet alakíthatnak ki. Az új fertőzések nagy százalékát teszik ki az ilyen típusú betegségek. 

Kemenesi Gábor és munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival együtt vizsgálták a LLOV-vírust. Denevérszérumokkal végeztek antitest-kimutatási kísérleteket, hogy kimutassák az ebola rokonságába tartozó vírust. A Magyarországon befogott állatokon végzett tesztek pozitívak lettek, vagyis valamennyi magyarországi denevér hordozza a vírust.

A kutatócsoport kísérletei kimutatták, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot.

Annál is inkább, mert az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást, ami azt jelenti, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak a LLOV ellen is.

Simon Scott, a Greenwichi Egyetem víruslaborjának vezetője a koronavírus-járvány miatt európai virológusokból álló tudományos közösséget hozott létre, amely a denevérekben előforduló Lloviu-vírus, és más koronavírusok, valamint a veszettséget okozó lizsavírus emberre gyakorolt kockázatait vizsgálja az egész kontinensen.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.