Politika

Tovább dagad az ellenzéki összefogás adatlopási ügye

Tovább dagad az ellenzéki összefogás adatlopási ügye

2022. május 6., péntek
Tovább dagad az ellenzéki összefogás adatlopási ügye

A Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a DatAdat-csoport közreműködésével végrehajtott tömeges adatlopás miatt.

A nyomozás szerint a baloldal és Márki-Zay Péter kampányát segítő Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő vállalkozások milliós számban küldtek SMS-eket és indítottak telefonhívásokat a választási kampány finisében illegálisan beszerzett adatbázisból,

Még az adatvédelmi hatóság elnöke is kapott SMS-t.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) személyes adattal való visszaélés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségen kívül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik az ügyben. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke korábban közölte, számos panaszbeadvány érkezett hozzájuk – köztük kormánypárti politikusok beszámolóival –, megjegyezve, hogy ő maga is kapott ilyen SMS-t, amelyet szintén beadott az iktatórendszerbe.

A  szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálata megállapította, hogy a kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a DatAdat osztrák leánycége rendelte meg és a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította, melynek során 

mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától.

Az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból – ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból – letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.