Telefonon figyelmeztette Putyin a finn államfőt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakozni a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna – közölte a Kreml. A moszkvai közleményben az is szerepel, hogy Putyin kiemelte:

Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.

A finn elnöki hivatal közleménye szerint Niinistö arról beszélt Putyinnak, hogy alapvetően átalakította Finnország biztonsági helyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve Moszkvának azok a törekvései, hogy megakadályozza újabb országok NATO-csatlakozását. Az államfő hangsúlyozta:

Finnország korrekt és professzionális módon kívánja alakítani kapcsolatait Oroszországgal.

A telefonbeszélgetést a finn elnök kezdeményezte azzal a céllal, hogy magyarázatot adjon arra, miért készül Finnország a NATO-hoz csatlakozni – közölte a finn elnöki hivatal.

Sauli Niinistö és Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön bejelentette: támogatják, hogy Finnország haladéktalanul adja be felvételi kérelmét a NATO-hoz, és reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben. Szombaton pedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette egy rendkívüli tanácskozást követően, hogy támogatja az ország NATO-csatlakozását.

Helsinkiben

akár már vasárnap bejelenthetik, hogy beadják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez,

Svédország pedig várhatóan rövid időn belül követi majd a finnek példáját.

A Nagy Sátán

Az Independent eközben arról írt, hogy Oroszország újabb fenyegetéseket fogalmazott meg, hogy halálos Sátán 2 hiperszonikus nukleáris rakétájával „200 másodpercen belül” lecsap Nagy-Britanniára, és mindössze 20, de akár 10 másodpercen belül Finnországot is atomtámadás érheti – szemlézte a hírt az Index.

Az orosz védelmi bizottság alelnöke és a nacionalista Rogyina párt elnöke, Alekszej Zsuravljov az után figyelmeztetett, hogy Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz, Svédország pedig hamarosan követni fogja a példáját – írja az Independent. 

Ha Finnország csatlakozni akar ehhez a blokkhoz, akkor a célunk teljesen jogos, megkérdőjelezni ennek az államnak a létezését. Ez logikus – mondta Alekszej Zsuravljov a Rosszija 1 állami tévének adott interjújában.

„Ha az Egyesült Államok fenyegeti az államunkat, az jó: itt van neked a Szarmat (ismertebb nevén a Sátán 2), és atomhamu lesz belőled, ha úgy gondolod, hogy Oroszországnak nem kellene léteznie. Finnország pedig azt mondja, hogy egyetért az USA-val. Nos, állj be a sorba” 

– tette hozzá a védelmi bizottság alelnöke.

Oroszország a múlt hónapban tesztelte új interkontinentális rakétáját, a Sátán 2-ként is ismert Szarmatot. Bejelentetésük szerint a rakétát, amely Európát és az Egyesült Államokat is képes elérni, őszig hadrendbe állítják. A Szarmat egyszerre több nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, és 11 ezer kilométer hatótávolsággal rendelkezik. 

Arra a kérdésre, hogy Oroszország most visszahelyezné-e nukleáris fegyvereit a Finnországgal közös határára, azt mondta:

„Minek? Nincs rá szükség”. A Szarmattal Szibériából is támadhatunk, és még az Egyesült Királyságot is elérhetjük onnan. És ha Kalinyingrádból támadunk… a hiperszonikus rakéta elérési ideje 200 másodperc, szóval hajrá, srácok

– fejtette ki Alekszej Zsuravljov. Hozzátette: a finn határon nem stratégiai fegyvereik lesznek, hanem Kindzsal rakéta, olyan, amely 20, de akár 10 másodperc alatt is eléri Finnországot.

Előző sztori

Ha ilyen májast vett, ne egye meg: idegen anyag került bele

Következő sztori

Botka László ezer arca, avagy a forradalmár, a barát és a szerény vezető