Politika

Telefonon figyelmeztette Putyin a finn államfőt!

Telefonon figyelmeztette Putyin a finn államfőt!

2022. május 14., szombat
Telefonon figyelmeztette Putyin a finn államfőt!

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakozni a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna - közölte a Kreml. A moszkvai közleményben az is szerepel, hogy Putyin kiemelte:

Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.

A finn elnöki hivatal közleménye szerint Niinistö arról beszélt Putyinnak, hogy alapvetően átalakította Finnország biztonsági helyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve Moszkvának azok a törekvései, hogy megakadályozza újabb országok NATO-csatlakozását. Az államfő hangsúlyozta:

Finnország korrekt és professzionális módon kívánja alakítani kapcsolatait Oroszországgal.

A telefonbeszélgetést a finn elnök kezdeményezte azzal a céllal, hogy magyarázatot adjon arra, miért készül Finnország a NATO-hoz csatlakozni - közölte a finn elnöki hivatal.

Sauli Niinistö és Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön bejelentette: támogatják, hogy Finnország haladéktalanul adja be felvételi kérelmét a NATO-hoz, és reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben. Szombaton pedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette egy rendkívüli tanácskozást követően, hogy támogatja az ország NATO-csatlakozását.

Helsinkiben

akár már vasárnap bejelenthetik, hogy beadják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez,

Svédország pedig várhatóan rövid időn belül követi majd a finnek példáját.

A Nagy Sátán

Az Independent eközben arról írt, hogy Oroszország újabb fenyegetéseket fogalmazott meg, hogy halálos Sátán 2 hiperszonikus nukleáris rakétájával „200 másodpercen belül” lecsap Nagy-Britanniára, és mindössze 20, de akár 10 másodpercen belül Finnországot is atomtámadás érheti – szemlézte a hírt az Index.

Az orosz védelmi bizottság alelnöke és a nacionalista Rogyina párt elnöke, Alekszej Zsuravljov az után figyelmeztetett, hogy Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz, Svédország pedig hamarosan követni fogja a példáját – írja az Independent. 

Ha Finnország csatlakozni akar ehhez a blokkhoz, akkor a célunk teljesen jogos, megkérdőjelezni ennek az államnak a létezését. Ez logikus – mondta Alekszej Zsuravljov a Rosszija 1 állami tévének adott interjújában.

„Ha az Egyesült Államok fenyegeti az államunkat, az jó: itt van neked a Szarmat (ismertebb nevén a Sátán 2), és atomhamu lesz belőled, ha úgy gondolod, hogy Oroszországnak nem kellene léteznie. Finnország pedig azt mondja, hogy egyetért az USA-val. Nos, állj be a sorba” 

– tette hozzá a védelmi bizottság alelnöke.

Oroszország a múlt hónapban tesztelte új interkontinentális rakétáját, a Sátán 2-ként is ismert Szarmatot. Bejelentetésük szerint a rakétát, amely Európát és az Egyesült Államokat is képes elérni, őszig hadrendbe állítják. A Szarmat egyszerre több nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, és 11 ezer kilométer hatótávolsággal rendelkezik. 

Arra a kérdésre, hogy Oroszország most visszahelyezné-e nukleáris fegyvereit a Finnországgal közös határára, azt mondta:

„Minek? Nincs rá szükség”. A Szarmattal Szibériából is támadhatunk, és még az Egyesült Királyságot is elérhetjük onnan. És ha Kalinyingrádból támadunk... a hiperszonikus rakéta elérési ideje 200 másodperc, szóval hajrá, srácok

– fejtette ki Alekszej Zsuravljov. Hozzátette: a finn határon nem stratégiai fegyvereik lesznek, hanem Kindzsal rakéta, olyan, amely 20, de akár 10 másodperc alatt is eléri Finnországot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.