Politika

Tápai Péter: alkotmányellenesen korlátozná a képviselői munkát a városvezetés

Tápai Péter: alkotmányellenesen korlátozná a képviselői munkát a városvezetés

2022. május 5., csütörtök
Tápai Péter: alkotmányellenesen korlátozná a képviselői munkát a városvezetés

A szegedi Fidesz frakcióvezetője leszögezte, mindent megtesznek azért, hogy a demokráciaellenes intézkedéscsomag ne menjen át közgyűlésen.

Tápai Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, Szeged esetében rendszeresen hallani a balliberális körök által hangoztatott jelzőket, hogy sajtószabadság, demokrácia, szólásszabadság, de a valóság ezzel szemben mást mutat.

Régóta tapasztaljuk, hogy nincs sajtószabadság és hiteles tájékoztatás Szegeden. A város adófizetők pénzén fenntartott kommunikációs felületein csak azt jelenhet meg, amit Botka László jóváhagy. Ellenzéki vélemények, javaslatok szinte egyáltalán nem lelhetők fel rajta.

hívta fel a figyelmet a képviselő.

A városvezetés lekorlátozná a közgyűlések számát

Tápai szerint a városvezetés most átlépett egy határt: a soron következő közgyűlésen a jövőt szeretnék megszabni.

A baloldali városvezetés az eddig többnyire havi rendszerességgel megtartott, nyilvánosságot biztosító közgyűlések számát szeretné éves szinten hatra lekorlátozni – mondta a frakcióvezető, majd hozzátette, a képviselők munkavégzését is korlátozni akarják.

Felhívta a figyelmet, hogy a városvezetés a javaslatban pikírt módon úgy tálalja mindezt, hogy „a felülvizsgálat és az SZMSZ módosítás alapján a közgyűlés és bizottságai munkavégzése hatékonyabbá válhat.”

Tápai szerint a valóságban ez úgy nézhet ki, hogy egy-egy képviselő a bizottságban minden egyes napirendi témában összesen három percet beszélhet.

Példaként említette, hogy komoly problémát okozhat ez egy IKV-s előterjesztésnél, ahol adott esetben hat-hét döntési kérdés van és, ha egyszer megszólal a képviselő, többet ahhoz a témához nem szólhat hozzá.

A szegedi Fidesz frakcióvezetője szerint ez alkotmányellenes.

Szólásszabadság szegedi módra

Tápai Péter kitért arra is, hogy a módosítás értelmében, ha egy képviselő benyújt egy javaslatot és azt leszavazzák, akkor abban a témában hat hónapig nem lehet előterjesztést beadni.

Tegyük fel, hogy a szegedi lakosokat valami bosszantja és a megválasztott képviselőjükön keresztül szeretnének változást elérni. Ennek érdekében javaslatot nyújtanak be, amit első körben leszavaznak, akkor a következő hat hónapban egyáltalán nem foglalkozik a problémával a szocialista városvezetés. Ez az igazi szólásszabadság szegedi módra

mondta a képviselő.

Tápai leszögezte, a Fidesz frakció ellenzi ezeket a módosításokat és mindent megtesz azért, hogy ez a demokráciaellenes intézkedéscsomag ne menjen át a közgyűlésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.