Egészség

Szijjártó: sok válság támad egyszerre, nem szabad a majomhimlőnek sokkot okoznia

Szijjártó: sok válság támad egyszerre, nem szabad a majomhimlőnek sokkot okoznia

2022. május 23., hétfő
Szijjártó: sok válság támad egyszerre, nem szabad a majomhimlőnek sokkot okoznia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 75. közgyűlésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt. Szerinte nem szabad hagyni, hogy a világra nehezedő válságok közepette a szervezet átpolitizálódjon, pragmatikusnak kell maradnia.

"Ha a WHO-ban is elkezdünk politizálni, akkor annak az ódiumát vesszük magunkra, hogy nem tudunk felkészülni erre az új járványra (...), és így emberéletek kerülhetnek veszélybe" - fogalmazott. Hozzátette: "nagy szükségünk lesz arra, hogy a WHO megfelelő tanácsokkal tudja ellátni a világ valamennyi országát annak érdekében, hogy sikeresen vegyük fel a küzdelmet a majomhimlővel szemben és mindez ne okozzon olyan komoly sokkot egészségügyi, gazdasági, társadalmi szempontból, mint a koronavírus világjárvány elleni harc okozott".

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a WHO meg tudja tartani a professzionális, pragmatikus, gyakorlati működését, és senki ne törekedjen arra jelen helyzetben, hogy a szervezet működését átpolitizálják.

A miniszter leszögezte, hogy az ukrajnai háború egészségügyi téren is komoly fenyegetést jelent, ugyanis Ukrajna és Oroszország is a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, és minden bizonnyal jelentősen csökkenni fog a kivitelük. ,,Ez éhezéshez vezethet az egyébként is törékeny helyzetben lévő, szegény afrikai régiókban, ami újabb migrációs hullámokat eredményezhet Európa felé" - mondta, azt hangoztatva, hogy egyfajta "ördögi kört" alkothatnak a párhuzamos globális válságok.

,,Jól tudjuk, hogy a mobilitás és a vírus terjedése erősen összefügg. Az újabb migrációs hullámok kialakulása egyértelműen a vírus gyorsabb terjedésével járna" - tette hozzá, úgy vélekedve, hogy ezért meg kell előzni a bevándorlóáradat ismételt erősödését.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.