Szijjártó: sok válság támad egyszerre, nem szabad a majomhimlőnek sokkot okoznia

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 75. közgyűlésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt. Szerinte nem szabad hagyni, hogy a világra nehezedő válságok közepette a szervezet átpolitizálódjon, pragmatikusnak kell maradnia.

“Ha a WHO-ban is elkezdünk politizálni, akkor annak az ódiumát vesszük magunkra, hogy nem tudunk felkészülni erre az új járványra (…), és így emberéletek kerülhetnek veszélybe” – fogalmazott. Hozzátette: “nagy szükségünk lesz arra, hogy a WHO megfelelő tanácsokkal tudja ellátni a világ valamennyi országát annak érdekében, hogy sikeresen vegyük fel a küzdelmet a majomhimlővel szemben és mindez ne okozzon olyan komoly sokkot egészségügyi, gazdasági, társadalmi szempontból, mint a koronavírus világjárvány elleni harc okozott”.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a WHO meg tudja tartani a professzionális, pragmatikus, gyakorlati működését, és senki ne törekedjen arra jelen helyzetben, hogy a szervezet működését átpolitizálják.

A miniszter leszögezte, hogy az ukrajnai háború egészségügyi téren is komoly fenyegetést jelent, ugyanis Ukrajna és Oroszország is a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, és minden bizonnyal jelentősen csökkenni fog a kivitelük. ,,Ez éhezéshez vezethet az egyébként is törékeny helyzetben lévő, szegény afrikai régiókban, ami újabb migrációs hullámokat eredményezhet Európa felé” – mondta, azt hangoztatva, hogy egyfajta “ördögi kört” alkothatnak a párhuzamos globális válságok.

,,Jól tudjuk, hogy a mobilitás és a vírus terjedése erősen összefügg. Az újabb migrációs hullámok kialakulása egyértelműen a vírus gyorsabb terjedésével járna” – tette hozzá, úgy vélekedve, hogy ezért meg kell előzni a bevándorlóáradat ismételt erősödését.

(via MTI)

Előző sztori

Varsó felmondta a szerződést az oroszokkal, a Kreml szerint ez őrült döntés

Következő sztori

Tényleg közel volt Putyin a halálhoz?