Hírzóna

Szabó Magda-novellát és Janus Pannonius-verset is elemezniük kell az érettségizőknek

Szabó Magda-novellát és Janus Pannonius-verset is elemezniük kell az érettségizőknek

2022. május 2., hétfő
Szabó Magda-novellát és Janus Pannonius-verset is elemezniük kell az érettségizőknek

Mint arról már korábban beszámoltunk, a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött ma reggel 9-kor az idei érettségi vizsgaidőszak.

Az idei szezon több szempontból is változást hozott: amellett, hogy két év kihagyás után ismét megtartják a szóbeli vizsgákat, a háború elől menekülő ukrajnai diákok is jelentkezhettek a megmérettetésre.  A diákok a hagyományoknak megfelelően hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdtek, az Eduline azt írja, hogy a középszinten érettségizők egy tisztán nyelvészeti szöveget kaptak, a diákoknak egészen pontosan egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, majd szövegértési feladatokat kellett megoldaniuk.

Az első feladatsor második részében a tanulók két szövegalkotási feladatból választhattak: iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhattak meg hozzászólást.

A középszintű feladatsor második részében két feladat közül választhattak a diákok: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. A tanulók ennél a résznél egySzabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak.

Az érettségi vizsgákon nincsenek szigorú járványügyi intézkedések, az Oktatási Hivatal csupán néhány ajánlást, többek között a következőket fogalmazta meg:

  • A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgázók a legrövidebb úton és idő alatt foglalják el kijelölt helyüket a teremben.
  • Javasolják, hogy a vizsgahelyszínen biztosítsanak kézfertőtlenítőt, és ennek használatára a felügyelők hívják fel a vizsgázók figyelmét.
  • Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a dolgozatát, a teremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.

Forrás: index.hu
Borítókép: origo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.