Közélet

Nem támogatta a baloldal Orbán Hedviget, mégis sikerült újraválasztani!

Nem támogatta a baloldal Orbán Hedviget, mégis sikerült újraválasztani!

2022. május 7., szombat
Nem támogatta a baloldal Orbán Hedviget, mégis sikerült újraválasztani!

A Szegedi Közgyűlés pénteki ülésén a képviselők újraválasztották Orbán Hedviget az Agóra igazgatójának.

Amint azt megírtuk,

a kulturális-közművelődési intézmény élére tavaly decemberben a Botka László vezette baloldali többség egy volt SZDSZ-es egykori siklósi politikust választott,

akit a jobboldal politikai komisszárnak nevezett – szemben Orbán Hedviggel, aki évtizedeken át a szakma és a szegediek közmegelégedésére vezette a Százszorszép Gyermekházat, majd az Agórát.

https://szegedma.hu/2022/01/nem-tudja-mi-lesz-indoklas-nelkul-pakoljak-az-utcara-az-55-eves-szakembert-szegeden

A Fidesz–KDNP tiltakozása (a jobboldal szakmai és jogi érvekkel is bizonyította az ország másik végéből érkezett baloldali aspiráns alkalmatlanságát) és az elsöprő erejű lakossági fölháborodás hatására a rivális jelölt visszalépett, így megbízott igazgatóként továbbra is Orbán Hedvig vezette a város legjelentősebb közművelődési intézményét.

Tavasszal újabb pályázatot írt ki az önkormányzat, s ez alkalommal már csak egy jelölt jelentkezett: Orbán Hedvig. Egyöntetűen őt támogatta a szakma, a közvélemény és – szakmai okok miatt – a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is.

A baloldal azonban ismét nem volt képes egységesen felsorakozni mögötte. A SzegedMa információi szerint

a kulturális bizottság zárt ülésén nemmel szavazott Orbán Hedvig kinevezésére a baloldal korábbi önkormányzati képviselője, Kenyeres Lajos, a közgyűlés zárt ülésén pedig Ménesi Imre (MSZP) és Binszki József (DK) sem támogatta a szakember megválasztását. A közgyűlési szavazásról hiányzott Kozma József (MSZP), a kulturális bizottság elnöke is, így az ő támogató voksát sem söpörhette be Orbán Hedvig.

Úgy értesültünk, hogy a zárt ülés vitájában egyébként Botka László polgármester is komoly bírálatot fogalmazott meg Orbán Hedvig vezetői alkalmasságát illetően. A baloldali városvezető - már nem először - nem kis cinizmussal arról beszélt, hogy az Agórában egy papír kitöltése és az önkormányzat számára történő visszaküldése is gondot okoz - szerinte.

Ennek ellenére a közgyűlés többsége igennel voksolt Orbán Hedvig megválasztására, így a személyét ért baloldali támadások és politikai cirkusz ellenére továbbra is ő vezetheti majd az Agórát és az immáron vele integráltan működő városrészi művelődési házakat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.