Politika

Feszülten indult, végül meglepő konszenzusokra jutott a közgyűlés

Feszülten indult, végül meglepő konszenzusokra jutott a közgyűlés

2022. május 6., péntek
Feszülten indult, végül meglepő konszenzusokra jutott a közgyűlés

Ha nem is alakult ki minden napirendi pontban egyetértés, a közgyűlést megelőző időszak legfontosabb kérdéseiben valóban a szegedi lakosság és a helyi ellenzék javára módosította a városvezetés a határozatait - legalábbis ami az óvodák ügyét, illetve az új SZMSZ-t illeti. Meglepő vita kerekedett ki ugyanakkor a hulladékgazdálkodási rendelet és a taxik hatósági díjáról szóló rendelet eltörlése kapcsán is.

Ritkán fordul elő olyan közgyűlés a szegedi városházán, mint amilyen a május 6-i volt. A napirendi pontok vitái olykor ugyanis súlytalanok maradnak abból a szempontból, hogy a Botka-féle városvezetés képviselői képezik a közgyűlés többségét, így még a legkifogásolhatóbb határozatok is könnyen átmennek.

Ennek ellenére a városvezetés nem sebezhetetlen, mivel ha a képviselők nagyobbik része között is vita tárgyát képezi egy-egy napirendi pont, továbbá ha a szegedi lakosság körében egy tervezet közfelháborodást okoz, akkor könnyen előfordulhat, hogy meghátrálnak.

Erre a szegedi ellenzék is ráérzett, ezen keresztül pedig több sikert is elkönyvelhet magának a mai nappal: Orbán Hedvig marad az Agora élén, megmaradnak az óvodák és a napirendi felszólalásokban sem lesznek a mostaninál szigorúbb időkorlátok.

De ennél többről szólt a pénteki közgyűlés.

Van, ahol csendben, van, ahol hangosan hátráltak meg Botkáék

Több ponton módosították a Szervezeti- és Működési Szabályzatot a pénteki közgyűlésen. Ennek részét képezték volna azok a helyi Fidesz által alkotmányellenesnek vélt pontok is, miszerint egy szavazati joggal nem rendelkező képviselő a bizottsági üléseken csak 3 percig szólhat hozzá egy napirendi ponthoz, továbbá hogy egy elutasított előterjesztés témájában 6 hónapon belül nem lehet újabb előterjesztést benyújtani, valamint hogy legalább 6 közgyűlést kell megtartani évenként.

A felszólalási idővel kapcsolatos rendelkezési ponttal szemben hangosan tiltakozott a jobboldal a közgyűlésen, egészen addig, amíg ki nem derült: a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a csütörtöki ülésén módosítást szavazott meg a határozatban, melyet a városvezetés jóvá is hagyott. Ennek részeként törölték el a három perces felszólalási időre vonatkozó szabályt is, melyről a jobboldal és Szabó Bálint állításuk szerint nem tudtak.

Olyannyira nem, hogy a polgármestertől egy 5 perces szünetet kértek azért, hogy a módosításról tájékozódhassanak.

Fontos megjegyezni, hogy a nyílt ülés napirendi pontjait kizárólag online lehet elérni, az erre szolgáló felületen pedig a közgyűlést megelőző napig folyamatosan frissülnek illetve kiegészülnek a napirendi pontok az időközben a bizottsági ülések alkalmával indítványozott módosítási javaslatokkal, illetve az interpellációkkal és az esetlegesen arra adott írásbeli válaszokkal. Haág Zalán KDNP-s képviselő idevágó felszólalásából ítélve azonban az ominózus módosításról nem kaptak semmilyen értesítést a képviselők.

Bár a 10. napirendi pont teljesen másról szólt, a napirendről lekerült óvodabezárások ügyére terelődött a szó. Botka László polgármester pedig - annak ellenére, hogy a vita teljesen elterelődött a napirendi pontról - ,,helyt adott" az ezzel kapcsolatos kérdéseknek, mi több, részletesen hozzá is szólt.

Röviden elmondta, melyet az erről szóló beszámolókban is olvashattunk: évről-évre csökken az óvoda korú gyermekek és az óvodapedagógusok száma is, az ebből fakadó kihasználatlanság miatt merült fel a Sás utcai és a Mars téri óvoda, továbbá a Napsugár óvoda bezárása, illetve az óvodai csoportok összevonása. Bár botka szerint ,,most legyőzték a városvezetést", a probléma továbbra is fennáll és jövőre újra elő fogják venni a kérdést.

A vita legfőbb szószólója Kothencz János volt, aki azt mondta: nem előzte volna meg az óvodabezárások tervezetét ekkora felháborodás, ha a közvetlen érintettekkel is hasonló vitába kezd a városvezetés. Szerinte ugyanis abban senkinek nincs averziója, hogy az óvodapedagógusok száma évről-évre fogy.

A vita egy csapásra megoldásközpontúvá vált, abban ugyanis a polgármester és a képviselők is egyetértettek, hogy a szülők a gyermekük nevelését illetően nem az intézményhez, hanem ,,az óvónénihez", azaz magához az óvodapedagógusokhoz ragaszkodnak. Ennek megfelelően helyezte volna át felmenő rendszerben a csoportokat az önkormányzat a szomszédos intézményekbe - az óvodapedagógusokkal együtt.

Haág Zalán KDNP-s képviselő minderre azzal kontrázott rá, hogy a születésszám országos átlagban egy ideje már nő. Szerinte szándékosan akar a városvezetés bizonytalan helyzetet teremteni Szegeden. Arra is rákérdezett, hogy egy bezárás esetén mik lennének a tervei az óvoda épületeivel az önkormányzatnak, utalva a korábbi óvodabotrányok köré fűződő ingatlanmutyikra.

Binszki József azt a megoldást javasolta, hogy városi szinten kell vonzóbbá tenni a pedagóguspályát.

A vita után a maradék napirendi ponthoz már senki nem szólt hozzá. Pedig köztük volt az a határozat is, amelyben elfogadták Orbán Hedvig pályázatát az Agora igazgatói pozíciójára.

Amiből Botkáék nem engedtek: elszabadulhatnak a taxiárak

Az előterjesztések között említésre méltó vita született a taxik maximális hatósági díjának eltörléséről is. A taxival utazóknak eddig legfeljebb 600 forintos alapdíjat, 400 forintos kilométerdíjat, illetve 100 forint percenkénti időarányos díjat kellet fizetniük. Az önkormányzat a ma elfogadott határozattal ezeket a maximumokat törölte el, Botka elmondása szerint a taxitársaságok kérésére.

Tápai Péter fideszes képviselő módosító indítványban azonban azt kérelmezte, ne töröljék el a hatósági árat, hanem módosítsák azt a jelenleg hatóságilag szabályozott üzemanyagárak viszontagságában, hogy a taxizás költségei kiszámíthatóak maradjanak. A képviselő állítása szerint ugyanis a járvány miatt a taxizási igények is megváltoztak: az idősebbek a fertőzésveszélytől tartva többet taxiznak ahelyett, hogy a tömegközlekedést használnák, míg a fiatalok éjszakai járatok híján kénytelenek a bulikból hazatérve taxit hívni vagy hazagyalogolni.

Utóbbi állítást sem Binszki József, sem Szabó Bálint nem tartotta helytálló érvnek, mondván: a buliból hazataxizó fiatal számára a taxi ,,kényelmi szolgáltatás".

A polgármester azzal érvelt a javaslat ellen, hogy más vidéki nagyvárosokban - mint például Győr és Debrecen - egyáltalán nem alkalmaznak a taxik fuvardíjának vonatkozásában hatósági árat. Szabó Bálint szerint ugyanakkor a városvezetés figyelmen kívül hagyja, hogy az említett városokban jobb a lakók megélhetése, mint Szegeden. Binszki szerint a taxitársaság szabad díjszabásának lehetőségére az infláció és az üzemanyag költségek miatt van szükség - ezt a polgármester is alátámasztotta.

Amiről egyik képviselő sem beszélt, az az, hogy a fővárosban nemrég döntöttek a taxizás hatósági árának brutális megemeléséről. A döntés hatására pedig még a Gazdasági Versenyhivatal is - az egyet nem értését kifejezve - a verseny élénkítését javasolta a fix árak megemelése helyett. Nem kizárt, hogy ez is közrejátszott a határozat megalkotásában.

A közgyűlésnek számos vicces és izgalmas pillanata volt még, melyekről az itt visszanézhető élő tudósításunkban részletesen beszámoltunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.