Feszülten indult, végül meglepő konszenzusokra jutott a közgyűlés

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nem is alakult ki minden napirendi pontban egyetértés, a közgyűlést megelőző időszak legfontosabb kérdéseiben valóban a szegedi lakosság és a helyi ellenzék javára módosította a városvezetés a határozatait – legalábbis ami az óvodák ügyét, illetve az új SZMSZ-t illeti. Meglepő vita kerekedett ki ugyanakkor a hulladékgazdálkodási rendelet és a taxik hatósági díjáról szóló rendelet eltörlése kapcsán is.

Ritkán fordul elő olyan közgyűlés a szegedi városházán, mint amilyen a május 6-i volt. A napirendi pontok vitái olykor ugyanis súlytalanok maradnak abból a szempontból, hogy a Botka-féle városvezetés képviselői képezik a közgyűlés többségét, így még a legkifogásolhatóbb határozatok is könnyen átmennek.

Ennek ellenére a városvezetés nem sebezhetetlen, mivel ha a képviselők nagyobbik része között is vita tárgyát képezi egy-egy napirendi pont, továbbá ha a szegedi lakosság körében egy tervezet közfelháborodást okoz, akkor könnyen előfordulhat, hogy meghátrálnak.

Erre a szegedi ellenzék is ráérzett, ezen keresztül pedig több sikert is elkönyvelhet magának a mai nappal: Orbán Hedvig marad az Agora élén, megmaradnak az óvodák és a napirendi felszólalásokban sem lesznek a mostaninál szigorúbb időkorlátok.

De ennél többről szólt a pénteki közgyűlés.

Van, ahol csendben, van, ahol hangosan hátráltak meg Botkáék

Több ponton módosították a Szervezeti- és Működési Szabályzatot a pénteki közgyűlésen. Ennek részét képezték volna azok a helyi Fidesz által alkotmányellenesnek vélt pontok is, miszerint egy szavazati joggal nem rendelkező képviselő a bizottsági üléseken csak 3 percig szólhat hozzá egy napirendi ponthoz, továbbá hogy egy elutasított előterjesztés témájában 6 hónapon belül nem lehet újabb előterjesztést benyújtani, valamint hogy legalább 6 közgyűlést kell megtartani évenként.

A felszólalási idővel kapcsolatos rendelkezési ponttal szemben hangosan tiltakozott a jobboldal a közgyűlésen, egészen addig, amíg ki nem derült: a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a csütörtöki ülésén módosítást szavazott meg a határozatban, melyet a városvezetés jóvá is hagyott. Ennek részeként törölték el a három perces felszólalási időre vonatkozó szabályt is, melyről a jobboldal és Szabó Bálint állításuk szerint nem tudtak.

Olyannyira nem, hogy a polgármestertől egy 5 perces szünetet kértek azért, hogy a módosításról tájékozódhassanak.

Fontos megjegyezni, hogy a nyílt ülés napirendi pontjait kizárólag online lehet elérni, az erre szolgáló felületen pedig a közgyűlést megelőző napig folyamatosan frissülnek illetve kiegészülnek a napirendi pontok az időközben a bizottsági ülések alkalmával indítványozott módosítási javaslatokkal, illetve az interpellációkkal és az esetlegesen arra adott írásbeli válaszokkal. Haág Zalán KDNP-s képviselő idevágó felszólalásából ítélve azonban az ominózus módosításról nem kaptak semmilyen értesítést a képviselők.

Bár a 10. napirendi pont teljesen másról szólt, a napirendről lekerült óvodabezárások ügyére terelődött a szó. Botka László polgármester pedig – annak ellenére, hogy a vita teljesen elterelődött a napirendi pontról – ,,helyt adott” az ezzel kapcsolatos kérdéseknek, mi több, részletesen hozzá is szólt.

Röviden elmondta, melyet az erről szóló beszámolókban is olvashattunk: évről-évre csökken az óvoda korú gyermekek és az óvodapedagógusok száma is, az ebből fakadó kihasználatlanság miatt merült fel a Sás utcai és a Mars téri óvoda, továbbá a Napsugár óvoda bezárása, illetve az óvodai csoportok összevonása. Bár botka szerint ,,most legyőzték a városvezetést”, a probléma továbbra is fennáll és jövőre újra elő fogják venni a kérdést.

A vita legfőbb szószólója Kothencz János volt, aki azt mondta: nem előzte volna meg az óvodabezárások tervezetét ekkora felháborodás, ha a közvetlen érintettekkel is hasonló vitába kezd a városvezetés. Szerinte ugyanis abban senkinek nincs averziója, hogy az óvodapedagógusok száma évről-évre fogy.

A vita egy csapásra megoldásközpontúvá vált, abban ugyanis a polgármester és a képviselők is egyetértettek, hogy a szülők a gyermekük nevelését illetően nem az intézményhez, hanem ,,az óvónénihez”, azaz magához az óvodapedagógusokhoz ragaszkodnak. Ennek megfelelően helyezte volna át felmenő rendszerben a csoportokat az önkormányzat a szomszédos intézményekbe – az óvodapedagógusokkal együtt.

Haág Zalán KDNP-s képviselő minderre azzal kontrázott rá, hogy a születésszám országos átlagban egy ideje már nő. Szerinte szándékosan akar a városvezetés bizonytalan helyzetet teremteni Szegeden. Arra is rákérdezett, hogy egy bezárás esetén mik lennének a tervei az óvoda épületeivel az önkormányzatnak, utalva a korábbi óvodabotrányok köré fűződő ingatlanmutyikra.

Binszki József azt a megoldást javasolta, hogy városi szinten kell vonzóbbá tenni a pedagóguspályát.

A vita után a maradék napirendi ponthoz már senki nem szólt hozzá. Pedig köztük volt az a határozat is, amelyben elfogadták Orbán Hedvig pályázatát az Agora igazgatói pozíciójára.

Amiből Botkáék nem engedtek: elszabadulhatnak a taxiárak

Az előterjesztések között említésre méltó vita született a taxik maximális hatósági díjának eltörléséről is. A taxival utazóknak eddig legfeljebb 600 forintos alapdíjat, 400 forintos kilométerdíjat, illetve 100 forint percenkénti időarányos díjat kellet fizetniük. Az önkormányzat a ma elfogadott határozattal ezeket a maximumokat törölte el, Botka elmondása szerint a taxitársaságok kérésére.

Tápai Péter fideszes képviselő módosító indítványban azonban azt kérelmezte, ne töröljék el a hatósági árat, hanem módosítsák azt a jelenleg hatóságilag szabályozott üzemanyagárak viszontagságában, hogy a taxizás költségei kiszámíthatóak maradjanak. A képviselő állítása szerint ugyanis a járvány miatt a taxizási igények is megváltoztak: az idősebbek a fertőzésveszélytől tartva többet taxiznak ahelyett, hogy a tömegközlekedést használnák, míg a fiatalok éjszakai járatok híján kénytelenek a bulikból hazatérve taxit hívni vagy hazagyalogolni.

Utóbbi állítást sem Binszki József, sem Szabó Bálint nem tartotta helytálló érvnek, mondván: a buliból hazataxizó fiatal számára a taxi ,,kényelmi szolgáltatás”.

A polgármester azzal érvelt a javaslat ellen, hogy más vidéki nagyvárosokban – mint például Győr és Debrecen – egyáltalán nem alkalmaznak a taxik fuvardíjának vonatkozásában hatósági árat. Szabó Bálint szerint ugyanakkor a városvezetés figyelmen kívül hagyja, hogy az említett városokban jobb a lakók megélhetése, mint Szegeden. Binszki szerint a taxitársaság szabad díjszabásának lehetőségére az infláció és az üzemanyag költségek miatt van szükség – ezt a polgármester is alátámasztotta.

Amiről egyik képviselő sem beszélt, az az, hogy a fővárosban nemrég döntöttek a taxizás hatósági árának brutális megemeléséről. A döntés hatására pedig még a Gazdasági Versenyhivatal is – az egyet nem értését kifejezve – a verseny élénkítését javasolta a fix árak megemelése helyett. Nem kizárt, hogy ez is közrejátszott a határozat megalkotásában.

A közgyűlésnek számos vicces és izgalmas pillanata volt még, melyekről az itt visszanézhető élő tudósításunkban részletesen beszámoltunk.

Fotók!
Előző sztori

Kicsordul a szemét a Vértó rozsdásnak tűnő kukáiból

Következő sztori

Jégkorongozóink kikaptak Szlovéniától, de így is komoly esély van a feljutásra