Nagyon megdrágulhat a tojás, és ennek több oka is van

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A háború okozta bizonytalanság és a madárinfluenza miatt akár 80 forintra is drágulhat a tojás ára. Előbbi miatt minden más is tovább drágul.

Másfélszer annyira drágult a tojás, mint a tyúk. a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 15 százalékkal drágult a tojás, már áprilisban majdnem 588 forintba került 10 darab. Az Agrárkamara közlése szerint ugyanakkor alig kell importálni, mert 10-ből 9 tojást itthoni tyúkok tojnak.

A termelők ugyanakkor egyre többet kérnek a tojásért a főleg a délkeleten – Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye – tomboló madárinfluenza miatt.

A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. Egy tonna búzáért 150 ezer forintot is kérnek az árutőzsdén, ami soha nem volt ennyire drága. A háború miatti bizonytalanság hajtja fel az árakat, emiatt a tojás bolti ára a következő hónapokban 10 százalékkal tovább emelkedhet.

Raskó György agrárközgazdász szerint idén már nem lesz olcsóbb a hús és a kenyér, ahogy a tejtermékekért sem kérnek majd kevesebbet. A Világbank is további áremelkedést jelzett előre friss jelentésében.

Globális szinten átlagosan akár 23 százalékos is lehet az élelmiszer-drágulás mértéke.

(via Index)

Előző sztori

Ha mindig is egy japán naspolyára vágyott, a Füvészkertből most hazavihet egyet

Következő sztori

Megjelentek az Atlétikai Centrum látványtervei