Gazdaság

Nagyon megdrágulhat a tojás, és ennek több oka is van

Nagyon megdrágulhat a tojás, és ennek több oka is van

2022. május 13., péntek
Nagyon megdrágulhat a tojás, és ennek több oka is van

A háború okozta bizonytalanság és a madárinfluenza miatt akár 80 forintra is drágulhat a tojás ára. Előbbi miatt minden más is tovább drágul.

Másfélszer annyira drágult a tojás, mint a tyúk. a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 15 százalékkal drágult a tojás, már áprilisban majdnem 588 forintba került 10 darab. Az Agrárkamara közlése szerint ugyanakkor alig kell importálni, mert 10-ből 9 tojást itthoni tyúkok tojnak.

A termelők ugyanakkor egyre többet kérnek a tojásért a főleg a délkeleten - Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye - tomboló madárinfluenza miatt.

A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. Egy tonna búzáért 150 ezer forintot is kérnek az árutőzsdén, ami soha nem volt ennyire drága.A háború miatti bizonytalanság hajtja fel az árakat,emiatt a tojás bolti ára a következő hónapokban 10 százalékkal tovább emelkedhet.

Raskó György agrárközgazdász szerint idén már nem lesz olcsóbb a hús és a kenyér, ahogy a tejtermékekért sem kérnek majd kevesebbet.A Világbank is további áremelkedést jelzett előre friss jelentésében.

Globális szinten átlagosan akár 23 százalékos is lehet az élelmiszer-drágulás mértéke.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.