/

Nagy botrányt váltott ki Romániában a Székely himnusz közös éneklése

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Románia volt miniszterelnöke például gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték a Székely himnuszt a román nemzeti mezben, de más vezetőknél is nagy port kavart az eset.

A Román Jégkorong Szövetség berkein belül is igen nagy felháborodást váltott ki, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a Székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján.

Alexandru Halauca, a szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek a közös éneklés zajlik.

A román sajtó botrányosnak minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4–2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a Székely himnuszt a magyar csapattal együtt. 

A román sportsajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi minisztere, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki

gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét,

hogy elénekelték az a Székely himnuszt a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

AKI NEM TISZTELI ROMÁNIÁT, NINCS MIT KERESSEN PIROS-SÁRGA-KÉK MEZBEN!

 – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Forrás: index.hu, nemzetisport.hu
Borítókép: Dömötör Csaba (Nemzeti Sport)

Előző sztori

Bartók Csaba is gratulált Novák Katalinnak

Következő sztori

Magyarország és Görögország Szerbia legközelebbi barátja