Sport

Nagy botrányt váltott ki Romániában a Székely himnusz közös éneklése

Nagy botrányt váltott ki Romániában a  Székely himnusz közös éneklése

2022. május 10., kedd
Nagy botrányt váltott ki Romániában a  Székely himnusz közös éneklése

Románia volt miniszterelnöke például gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték a Székely himnuszt a román nemzeti mezben, de más vezetőknél is nagy port kavart az eset.

A Román Jégkorong Szövetség berkein belül is igen nagy felháborodást váltott ki, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a Székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján.

Alexandru Halauca, a szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek a közös éneklés zajlik.

A román sajtó botrányosnak minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4–2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a Székely himnuszt a magyar csapattal együtt. 

https://www.youtube.com/watch?v=txynkNFblxc&t=109s

A román sportsajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi minisztere, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki

gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét,

hogy elénekelték az a Székely himnuszt a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

AKI NEM TISZTELI ROMÁNIÁT, NINCS MIT KERESSEN PIROS-SÁRGA-KÉK MEZBEN!

 – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Forrás: index.hu, nemzetisport.hu
Borítókép: Dömötör Csaba (Nemzeti Sport)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.