Május 3: A sajtószabadság világnapja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése május 3-át a sajtószabadság világnapjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására.

E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, valamint ezen a napon jelenik meg több felmérés és jelentés a média szabadságának aktuális helyzetéről. 

Az 1948-ban elfogadott emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke mondta ki a véleménynyilvánítás szabadságát:

„Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.”

1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amely kimondta az afrikai népek szabad sajtóhoz való jogát. Az ENSZ ezt a napot jelölte ki a nemzetközi sajtószabadság napjának. A magyar sajtó napja március 15-én van, mert a pesti forradalmárok ezen a napon hirdették ki a sajtószabadságot, és nyomtatták ki az első szabad magyar sajtótermékeket, a Nemzeti dalt és a 12 pontot.

Forrás: euronoews.com
Borítókép: jogaszvilag.hu (illsuztráció)

Előző sztori

Radnóti Emléknap a Szegedi Tudományegyetemen!

Következő sztori

Itt vannak a matekérettségi nem hivatalos megoldásai!