Gazdaság

Leállt az ukrajnai gázszállítás Kelet-Európa felé

Leállt az ukrajnai gázszállítás Kelet-Európa felé

2022. május 11., szerda
Leállt az ukrajnai gázszállítás Kelet-Európa felé

Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat szerdai adataiból kiderül, hogy Kijev korábbi bejelentésének megfelelően leállt a Kelet-Európa felé irányuló gázszállítás. Az ukránok egy másik útvonalra irányítanák át a kieső mennyiséget, de az orosz Gazprom ezt nem tartja kivitelezhetőnek.

A szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül az európai gázszállítás egyharmada haladt át. Ezt rajtuk kívül álló okokból az ukrán hatóságok szerdán leállították.

Az üzemeltető vállalat közlése szerint jelenleg nem lehetséges operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. Arra is rámutattak közleményükben, hogy ennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba.

A kieső mennyiséget úgy tervezik pótolni, hogy egy másik útvonalon, Szudzsánál érkező gáz mennyiségét növelik.

Szerdán már csak 72 millió köbméternyi gázt tudnak szállítani Ukrajnán keresztül Európába, miközben kedden még 95,8 milliót szállítottak. A Gazprom azt is hangsúlyozta: szerintük nincs akadálya, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Egy lengyel vállalat kész átvenni az olajellátást

PKN Orlen lengyel állami energiaipari óriáscég egy nappal az olajembargó bevezetésének szándéka után bejelentette: amennyiben betiltják a keleti szállításokat, úgy hajlandó fenntartani egész Közép- és Kelet-Európa stabil nyersolajellátását.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.