Politika

„Kulisszatitkok” jelentek meg Márki-Zay Péter kampányának összeomlásáról

„Kulisszatitkok” jelentek meg Márki-Zay Péter kampányának összeomlásáról

2022. május 17., kedd
„Kulisszatitkok” jelentek meg Márki-Zay Péter kampányának összeomlásáról

Minden egy újbudai lakásban kezdődött még 2021. október 16-án, az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményhirdetése előtt egy nappal, amikor már az ellenzék pontosan tudta, hogy Márki-Zay Péter lesz a befutó.

Kész Zoltán, a hódmezővásárhelyi polgármester régi szövetségese egy szűkkörű bizalmas találkozót szervezett, aki előzőleg megkért két tapasztalt kampánytanácsadót, hogy állítsanak össze egy tervet Márki-Zaynak. Az egyikük Tóth Péter volt, aki korábban Kész kampányait is vezette, a másik tanácsadó az országos politikában szintén régóta jelenlévő

Ruff Bálint volt, aki jelenleg többek között Botka László mellett dolgozik.

Tóth és Ruff elmondta Márki-Zay Péternek, hogy a siker érdekében tovább kell haladnia azon az úton, amelyen az előválasztási küzdelem során elindult. Márki-Zay azzal tudott győzni, hogy kívülállóként, az ellenzéki pártoktól független szereplőként tűnt fel.

A tanácsadók óva intették Márki-Zayt attól, hogy hatalmi alkudozásokba kezdjen az ellenzéki pártok vezetőivel, mert szerintük így le fogják őt darálni.

Ezzel szemben azt javasolták neki, hogy nyilvánosan tegyen az ellenzéki pártok elé egy listát a feltételeiről. Azt is javasolták neki, hogy törekedjen az előválasztási kampányban megszerzett lendület megőrzésére. Kész részben azzal a céllal szervezte a találkozót, hogy meggyőzze Márki-Zayt, bízza rá a kampányának irányítását a tanácsadókra.

Márki-Zay ugyanakkor nem kért a kampányszakemberek tanácsaiból. Az őt ismerők szerint rendkívül magabiztos, a saját képességeiben és tudásában a végletekig hívő politikus közölte, hogy ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével. A találkozó másnapján kihirdetett eredmény szerint Márki-Zay nagy fölénnyel nyerte az előválasztást, a tanácsadók javaslataiból viszont lényegében semmit nem fogadott meg. 

Márki-Zay Péter pont ellenkezőleg cselekedett:

a győzelme után leült tárgyalni a pártokkal

arról, hogy ő is szeretne magának egy frakciót az új parlamentben. Szinte egy csapásra leállt az előválasztási lendület is. Nem lehet persze tudni, hogy mennyiben alakult volna másképp a választás, ha Márki-Zay hallgat a Kész által meghívott tanácsadókra, de a választási eredmény megmutatta hogy az előválasztás után folytatott kampány egyértelmű kudarccal zárult az ellenzék számára.

A Direkt36 4 fejezetben írja le a kudarcba fulladt kampánynak a színfalak mögötti történetét.

Forrás: telex.hu
Borítókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.