Közélet

Kormányinfó: péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a magyar kutakon

Kormányinfó: péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a magyar kutakon

2022. május 26., csütörtök
Kormányinfó: péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a magyar kutakon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, az új magyar kormány két legfontosabb feladata, hogy az elhúzódó háborús helyzetben az ország biztonságát és gazdasági helyzetét is megvédje.

Megemlítette, hogy a szerdán bejelentett rezsivédelmi és honvédelmi alapba az extraprofit-különadók kerülnek, és ez biztosítja, hogy a kormány hosszabb távon is tudja finanszírozni a rezsicsökkentést és a honvédelmi fejlesztéseket.

5,2 százalékos inflációval számolnak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezek az intézkedések arra is garanciát adnak, hogy az idei 4,5 százalékos hiánycélt teljesíteni tudja a kormány. Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetést pedig a kormány ma átadja a költségvetési tanácsnak. Az Országgyűlés június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet. 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számolnak – közölte.

Csak magyar rendszámmal tankolhatunk 480 forintért itthon

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni, ebből adódóan nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a hatósági áras tankolást a magyar benzinkutakon.

A kormányinfón rendhagyó módon részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, aki elmondta, egy válságálló gazdaságot kell építeni.

Idén 4,9 és jövőre 3,5 százalékos GDP arányos költségvetési hiánnyal számol a kormány

közölte.

Csökkentik a minisztériumok költségvetését

Nagy leszögezte, csökkenteni kell a minisztériumok költségvetését és át kell ütemezni az állami beruházásokat, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni.

Ezeket a szektorokat érinti a különadó

A gazdaságfejlesztési miniszter ezt követően tételesen is felsorolta a különadókat tételesen:

  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány,
  • az energiaszektorban 300 milliárdot,
  • a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
  • telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot,
  • a gyógyszercégektől pedig 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó).

Nagy Márton azt is bejelentette, hogy ismét bevezetik a reklámadót, amely 2023. január 1-től lép életbe. Megemlítette, hogy ettől a lépéstől 15 milliárd bevételt remél a kormány. Számításai szerint a teljes bevétel így meghaladja a 800 milliárd forintot.

Mi nem vesszük el a profitot, az extraprofitot vonjuk el”

– hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter, majd hozzátette, nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál.

Módosulhat a kata

Gulyás Gergely a katát váltó lehetséges adóval kapcsolatban elmondta, olyan szabályozási formát keresnek, amely visszaszorítja a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták. A lehetséges módosítás magában foglalná, hogy éves szinten 18 millió forint bevételig tervezik kiterjeszteni, elsősorban a kisegzisztenciáktámogatására.

Magyarországon még nem regisztráltak majomhimlő-fertőzöttet

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, Magyarországon még egyetlen jelzés sem érkezett majomhimlő-gyanús esetről. Hozzátette, a vírus felismeréséhez szükséges, speciális laboratóriumi felkészültség az NNK-ban rendelkezésre áll.

A NATO-országokat nem fenyegeti Oroszország

Nincs közvetlen fenyegetés a NATO-tagországokat illetően Oroszország részéről - felelte egy másik újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.