Hírzóna

Kis binturongokat láthatnak a Vadasparkban

Kis binturongokat láthatnak a Vadasparkban

2022. május 21., szombat
Kis binturongokat láthatnak a Vadasparkban

Ez év telén látta meg a napvilágot két hím binturong az Ázsia-házban, egy látogatók által nem látható területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette az anyjuk.

Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyra nőttek ahhoz, hogy felfedezzék a külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is felfedezzék őket. A binturong az egyik legnagyobb termetű, és talán a leglátványosabb cibetmacska-féle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a Vadaspark.

A binturongot több magyar néven ismerik, amely összetételek némi rendszertani zavarodottságra utalnak: nyestmedve vagy medvemacska. A zavart növeli, hogy a szintén kelet-ázsiai kis panda másik neve a vörös macskamedve. Mindenesetre ez az állat se nem nyestféle, se nem medveféle, de még csak macskaféle sem, hanem egy Magyarországon kevésbé ismert családba, a cibetmacskafélék közé tartozik. A közepes méretű, főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozók közös tulajdonsága az erős „illatozás”. A binturongnál ezt az illatot sokan a popcornhoz hasonlítják, e sorok írója ezt a párhuzamot kevésbé érezte, de azt igen, hogy egyáltalán nem kellemetlen.

A binturongok a dél-kelet ázsiai esőerdők lakói, Bhutántól Jáváig megtalálhatók különbözői alfajai. Bár alapvetően ragadozó, a kisebb állatok mellett szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket. A fákon mozog leginkább, a kapaszkodását a fogófarka segíti, amely teljesen egyedülállóvá teszik az óvilági emlősök körében, hiszen más Európában, Ázsiában és Afrikában élő állat nem képes így használni a farkát. A vemhesség náluk kb. 90 napig tart, és többnyire két utóduk születik egyszerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.