Kis binturongokat láthatnak a Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez év telén látta meg a napvilágot két hím binturong az Ázsia-házban, egy látogatók által nem látható területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette az anyjuk.

Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyra nőttek ahhoz, hogy felfedezzék a külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is felfedezzék őket. A binturong az egyik legnagyobb termetű, és talán a leglátványosabb cibetmacska-féle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a Vadaspark.

A binturongot több magyar néven ismerik, amely összetételek némi rendszertani zavarodottságra utalnak: nyestmedve vagy medvemacska. A zavart növeli, hogy a szintén kelet-ázsiai kis panda másik neve a vörös macskamedve. Mindenesetre ez az állat se nem nyestféle, se nem medveféle, de még csak macskaféle sem, hanem egy Magyarországon kevésbé ismert családba, a cibetmacskafélék közé tartozik. A közepes méretű, főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozók közös tulajdonsága az erős „illatozás”. A binturongnál ezt az illatot sokan a popcornhoz hasonlítják, e sorok írója ezt a párhuzamot kevésbé érezte, de azt igen, hogy egyáltalán nem kellemetlen.

A binturongok a dél-kelet ázsiai esőerdők lakói, Bhutántól Jáváig megtalálhatók különbözői alfajai. Bár alapvetően ragadozó, a kisebb állatok mellett szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket. A fákon mozog leginkább, a kapaszkodását a fogófarka segíti, amely teljesen egyedülállóvá teszik az óvilági emlősök körében, hiszen más Európában, Ázsiában és Afrikában élő állat nem képes így használni a farkát. A vemhesség náluk kb. 90 napig tart, és többnyire két utóduk születik egyszerre.

Előző sztori

Román külügy: Magyarországnak nincs joga a romániai magyarokhoz!

Következő sztori

Világversenyen képviseli Magyarországot a szegedi ápolótanuló