Gazdaság

Javult a Maros árvízi biztonsága, szegediek is részt vettek benne

Javult a Maros árvízi biztonsága, szegediek is részt vettek benne

2022. május 30., hétfő
Javult a Maros árvízi biztonsága, szegediek is részt vettek benne

Román-magyar együttműködéssel, a határ mindkét oldalán uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciója történt meg. Az 1962-ben épült szivattyútelep kettős funkciót lát el: egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

A beruházás során elkészült a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövének teljes rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltés vízoldalán szivárgásgátló vízzáró résfal épült. Felújították a vízoldali elzáró szerkezetet, átépítették a kezelő tornyát és kicserélték az ahhoz kapcsolódó bejáró hídját.

A projekt romániai partnere, a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Administratia Bazinala de Apa Mures - ABAM) a Maros jobb partján lévő Arad védelmét szolgáló árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal, és a Maros belterületi szakaszán partvédelem épült. Az ABAM vezetésével egyeztették, összehangolták és kiegészítették a meglévő vízügyi - hidrológiai és geoinformatikai - adatbázisokat, továbbá közös árvízi elöntési "haváriatérképek" készültek, lefedve a folyó Makó és Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát. Ez utóbbiban jelentős szerepet vállalt a Szegedi Tudományegyetem Természeti és Környezetföldrajzi Tanszéke is.

A 2,686 millió eurós (mintegy 10,5 milliárd forintos) projekt költségeiből 2,283 millió eurót fedezett uniós támogatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.