Javult a Maros árvízi biztonsága, szegediek is részt vettek benne

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Román-magyar együttműködéssel, a határ mindkét oldalán uniós támogatással megvalósított fejlesztésekkel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát – tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beruházás részeként magyar területen a Maros jobb partján elhelyezkedő makói szivattyútelep rekonstrukciója történt meg. Az 1962-ben épült szivattyútelep kettős funkciót lát el: egyrészt a Makó és Maroslele környezetében összegyűlő belvizet átemeli a Marosba, másrészt a folyóból öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

A beruházás során elkészült a szivattyútelep mélyvezetésű nyomócsövének teljes rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltés vízoldalán szivárgásgátló vízzáró résfal épült. Felújították a vízoldali elzáró szerkezetet, átépítették a kezelő tornyát és kicserélték az ahhoz kapcsolódó bejáró hídját.

A projekt romániai partnere, a Maros-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Administratia Bazinala de Apa Mures – ABAM) a Maros jobb partján lévő Arad védelmét szolgáló árvízvédelmi műtárgyak rekonstrukcióját végezte el. Mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon újult meg az árvízvédelmi fal, és a Maros belterületi szakaszán partvédelem épült. Az ABAM vezetésével egyeztették, összehangolták és kiegészítették a meglévő vízügyi – hidrológiai és geoinformatikai – adatbázisokat, továbbá közös árvízi elöntési “haváriatérképek” készültek, lefedve a folyó Makó és Nagylak közötti 21 kilométeres határszakaszát. Ez utóbbiban jelentős szerepet vállalt a Szegedi Tudományegyetem Természeti és Környezetföldrajzi Tanszéke is.

A 2,686 millió eurós (mintegy 10,5 milliárd forintos) projekt költségeiből 2,283 millió eurót fedezett uniós támogatás.

Előző sztori

Felborult egy kisbusz Maroslelénél, mentőhelikoptert is hívtak

Videó a cikkben
Következő sztori

Orbán Viktor: Csak egy legény van talpon e vidéken