Közélet

Hogyan fér össze a zöldítés a fesztiválszerű programokkal?

Hogyan fér össze a zöldítés a fesztiválszerű programokkal?

2022. május 5., csütörtök
Hogyan fér össze a zöldítés a fesztiválszerű programokkal?

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy ha egy város vezetősége a programjára tűzi a település közterületeinek környezettudatos, zöldebb megújítását, akkor vajon miért szervez fesztiválokat parkokba és a zöldterületekre?

Szegeden ez a felvetés talán most a legaktuálisabb. A város két nagy eseménye között vagyunk: az önkormányzat múlt hétvégére szervezte az újszegedi Ligetben a majálist, a jövő hétvégén pedig már a Széchényi térre invitálják a látogatókat a borfesztiválra. A két ikonikus hely talán a legzöldebb területeit képezik a megyeszékhelynek.

Ez lenne a zöldítés lényege

2018-ban indult Szegeden a Zöld Város Program, aminek célja

a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére.

A hivatalos szöveg szabadidő eltöltésre utaló célja nem gondolnám, hogy azt jelenti, hogy oda sörös, boros, körhintás, pörköltes eseményeket szervezzenek. Mihálik Edvinnek, a Zöld város programért felelős tanácsnoknak is a céllal megegyező mottója van: legyen szeged a legzöldebb Magyarországi nagyváros. A tanácsnak való megválasztásakor úgy fogalmazott egy interjúban, hogy

a város is nagyon sok szén-dioxidot és port bocsát ki, amelyet mindenképpen csökkenteni kell

...és ez van majáliskor

Ez a cél biztosan elérhető lesz úgy, hogy a majálist és a borfesztivált is zöldterületre szerveznek... A rendkívül innovatív program alapjában véve pozitív dolog, de a fentebb említett felvetések miatt az önkormányzat ellentmond magának. Hogyan lehet környezettudatos és klímabarát egy terület, ha oda több ezer embert csalogató fesztivált szerveznek?

Vajon mennyire tesz jót a zöld környezetnek az, hogy elektromos körhinták sokasága fedi a füvet, és több kilowattnyi hangtechnika működik az esemény alatt? A bográcsok alatti tüzelésről, és a rengeteg eldobott műanyagpalackokról meg ne is beszéljünk. Félreértés ne essék: a közösségépítő programok nagyon jót tesznek egy város életében, csak mindennek megvan a helye.

Szegeden évek óta húzódó probléma, hogy nincs egy állandó, fesztiválra alkalmas helyszín a programok lebonyolítására. A városvezetés az utóbbi időben pedig különös kontrasztot állított fel azzal, hogy elindítottak egy környezettudatos programot, utána pedig az önkormányzati eseményeket a településen belüli két ikonikus zöldterületre szervezik.

Ez pedig a Széchenyi téri borfesztivál

A címben szereplő kérdést megkérdeztük Mihálik Edvintől is. Valamint arra is szeretnénk választ kapni, hogy miért nincs Szeged városának egy olyan területe, ahol gond nélkül meg lehet szervezni a fesztiváljellegű eseményeket?! Illetve a téma kapcsán arra is keressük a választ, hogy a városnak mennyibe kerül a programok után helyreállítani a környezetet eredeti állapotába? Van-e erre a városnak egy külön költségvetése? Ha van, akkor mekkora rá a fedezet?

Mihálik Edvin amint válaszol a feltett kérdésekre, közölni fogjuk azt is a cikkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.