/

Hitelt venne fel az EU, hogy tudja támogatni Ukrajnát

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ukrajna 15 milliárd eurós, hozzávetőlegesen 5500 milliárd forintos hiányát szeretnék ezzel megoldani.

Az Index arról ír, hogy két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság jelenleg azt fontolgatja, hogy a huszonhét országot tömörítő csoport közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd hiányát. Erre a következő három hónapban kerülne sor.

Amennyiben megszületik a megállapodás, a tisztviselők szerint az új közös uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulhatna, amely a Covid–19-világjárvány idején a munkanélküli-segélyek finanszírozására szolgált. Az informátorok szerint az ötletet május 18. és 20. között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni.

Ez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az európai uniós kormányoknak pedig garanciákat kellene nyújtaniuk arra, hogy az így közösen felvett pénzt visszafizetik. Az EU arra számít, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítana is. Így az EU-nak mintegy tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

Forrás: index.hu
Borítókép: hvg.hu

Előző sztori

Balesetveszélyt okoz a hanyag kivitelezés a Stefánián

Következő sztori

Megrovást kapott a Szegedi Városkép és Piac Kft. korábbi vezetője