Hangos közgyűlés lesz pénteken a Városházán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdemes lesz figyelemmel követni a pénteki közgyűlés eseményeit. Éles vita várható, mivel ahogy azt korábban megírtuk, Botka Lászlóék változtatni szeretnének a Szervezeti és Működési Szabályzaton, ez azonban az ellenzéknek nagyon nem tetszik. Nem véletlen.

Kevesebb közgyűlés, kevesebb hozzászólás

A közgyűlések számát is csökkentené, egy évben hat alkalommal hívná össze a képviselőket. Azt egyelőre nem tudni, hogy ebből a hat alkalomból az egyik a májusi, hagyományos díszközgyűlés lesz, ahol érdemi döntések nem születnek. Mindenesetre úgy tűnik, hogy Botka László tovább kívánja szűkíteni a városi ellenzék mozgásterét.

Mindezt persze a demokrácia jegyében.

Szintén ide tartozó változás, hogy a bizottsági üléseken – ha nincs szavazati joga az adott önkormányzati képviselőnek – napirendenként egyszer 3 percet beszélhet ezután. Ez már csak azért is problémás, mert egyszer 3 percben valakivel nehéz véleményt ütköztetni, arra pedig esély sincs, hogy bármilyen felmerült kérdésre reagáljon, ha már „ellőtte” az egy alkalmat. A bizottsági munka pedig fontos, mivel a közgyűlés elé kerülő napirendi pontokat ott vitatják meg.

De hogy fokozzák a fennen hirdetett nagyon szabad és nagyon demokratikus város elvet, egy másik módosítást eszközölnének. Ha egy képviselő benyújt egy javaslatot és azt leszavazzák, akkor abban a témában hat hónapig nem lehet előterjesztést beadni. -Tegyük fel, hogy a szegedi lakosokat valami bosszantja és a megválasztott képviselőjükön keresztül szeretnének változást elérni. Ennek érdekében javaslatot nyújtanak be, amit első körben leszavaznak, akkor a következő hat hónapban egyáltalán nem foglalkozik a problémával a szocialista városvezetés.

Ez az igazi szólásszabadság szegedi módra

mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke.

Ezek a változások szinte egytől-egyig a városi ellenzék mozgásterét csökkentenék. Könnyen összeáll a kirakós, hogy miért szeretné ezt város vezetése.

Kerülnék a konfliktust és a kevéssé demokratikus úton, erőből meghozott döntéshozatalt helyeznék előtérbe.

A közgyűlésről pénteken reggel élőben, folyamatosan frissülő cikkel jelentkezünk.

Kellemetlen ügy végére kerülhet pont

A tavalyi év végén hangos botrány volt abból, hogy az Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjét le akarta váltani a város vezetése. Az új vezető kinevezését át is verték a közgyűlésen, de a botrány nem csitult. Az intézményt 30 éve közmegelégedésre vezető Orbán Hedvig mellett kiálltak a szegediek, az ellenzék is tiltakozott. Így hiába volt meg a döntés, a megválasztott új vezető kurta-furcsa indokkal nem vállalta a feladatot. Akkor Orbán Hedviget megbízták ideiglenesen az Agóra vezetésével, és új pályázatot írtak ki.

A pályázat lezárult, ahogy az sejthető volt, az eddigi vezető mellett senki nem indult a pozícióért. A kulturális bizottság tegnap nagy többséggel meg is szavazta az előterjesztést, ami így a közgyűlés elé kerül. -Megérte küzdenünk Orbán Hédiért, köszönjük a civilek támogatását. Az igazi nyertesek a szegediek lesznek, ha holnap a közgyűlésen feltesszük az i betűre a pontot és megszavazzuk a kinevezését – mondta lapunknak Chovanecz Kata.

Egy másik nagy port felkavaró ügy viszont nem került napirendre. Mint azt megírtuk, a város vezetői három óvodára is szerettek volna lakatot tenni, azonban tervük meghiúsult, miután közfelháborodást váltott ki. A város vezetői ki is faroltak belőle és az kikerült a közgyűlés tervezett programjából.

Előző sztori

Sokakat munkahelyváltásra sarkall a home office lehetősége

Következő sztori

Rövid és középtávon nincs mód az orosz eredetű földgáz teljes kiváltására