Politika

Hadat üzenhet Oroszország Ukrajnának a győzelem napján

Hadat üzenhet Oroszország Ukrajnának a győzelem napján

2022. május 3., kedd
Hadat üzenhet Oroszország Ukrajnának a győzelem napján

A CNN nyugati tisztviselőkre hivatkozva azt írja, az orosz győzelem napján, május 9-én Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának - emiatt pedig a tartalékos haderő is mozgósítható lesz.

Május 9-el kapcsolatban sok feltételezés vetődött fel: Ferenc pápának például egyenesen Orbán mondta azt, hogy ezen a napon ér véget az orosz-ukrán háború - legalábbis ezt állítja az egyházfő.

A legújabb felvetés szerint azonban nem csak a győzelmet jelentheti be Putyin aznap, hanem elrendelheti azt is, hogy fokozza az erőfeszítéseket azért, hogy legyőzzék az ukránokat, ennek részeként pedig hivatalosan is hadat üzen nekik.

Az orosz kormány eddig ugyanis nem háborúként, hanem különleges hadműveletként kezelte a mostani helyzetet.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a felvetésre úgy reagált: Putyin túl akar lépni a különleges hadműveleten, hogy azt mondhassa: ez egy háború a nácik ellen, amihez több emberre van szükség.

Ned Price, az amerikai külügy szóvivője szerint május 9. előtt sokat fogunk hallni Moszkvából - ahogy a NATO-tól és az Egyesült Államoktól is. Ugyanis ha Oroszország valóban hadat üzen a győzelem napján, az azért lenne „ironikus”, mert ezzel pont azt bizonyítanák a világ előtt, hogy milyen kudarcokat szenvedtek el eddig az invázió kezdete óta.

További felvetések is vannak a győzelem napjára vonatkozóan: A CNN szerint ezek közt van az is, hogy népszavazást írnak ki Luhanszk és Donyeck annektálása végett; bejelenthetik, hogy most már tényleg teljesen övék Mariupol, ha addig sikerül bevenniük az Azovsztal gyárat; de az is lehet, hogy új frontot nyitnak egy odesszai partraszállással.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.