Közélet

Ferenc pápa találkozni szeretne Putyinnal Moszkvában

Ferenc pápa találkozni szeretne Putyinnal Moszkvában

2022. május 3., kedd
Ferenc pápa találkozni szeretne Putyinnal Moszkvában

Az interjúban az is elhangzott, hogy Orbán Viktor elárulta neki találkozásukkor, hogy mikor érhet véget a háború.

Az index.hu talált rá arra az interjúra, amit Ferenc Pápa egy olasz lapnak adott, amelyben azt mondta, hogy szeretne személyesen találkozni Vlagyimir Putyinnal, és azt is hozzátette, hogy amikor két hete találkozott Orbán Viktorral, akkor a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy május 9-én véget érhet a háború.

Az egyházfő az interjú elején kiemelte, hogy a háború elején már egyszer bement a vatikáni nagykövetségre, ahol azt kérte, hogy vessenek véget az Ukrajnában dúló háborúnak. Azt is hozzátette, hogy Pietro Parolin szentszéki államtitkárral a háború huszadik napjánüzenetet küldött Vlagyimir Putyinnak, miszerint találkozni szeretne vele Moszkvában. Elmondása szerint azóta sem kapott választ, és attól tart, hogy az orosz elnök

nem tud és nem akar részt venni most egy ilyen találkozón.

Ferenc pápa azt is elmondta, hogy nem csak Oroszországgal vette fel a kapcsolatot, hanem már a háború első napján felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és azóta többször is felvetődött már, hogyUkrajnába látogathat,de ez egyelőre nincs napirenden.

Ferenc pápa az interjú végén arról is beszélt, hogy a magyar miniszterelnök két héttel ezelőtt  amikor meglátogatta őt a Vatikánban azt ígérte neki, hogy májusban véget érhet a háború.

Orbán, amikor találkoztam vele, azt mondta: az oroszoknak van egy tervük, és május 9-ére véget érhetnek a harcok. Remélem, hogy így lesz, mert akkor érthetővé válna, hogy miért fokozódtak a harcok az utóbbi napokban. Én pesszimista vagyok ugyan, de minden lehetséges gesztust meg kell tennünk azért, hogy véget érjen a háború

– mondta az egyházfő.

Forrás: index.hu
Borítókép: Vatican News (archív)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.