Emberi jogi és LMBTQ-szószóló ügyvédet küld budapesti nagykövetnek Joe Biden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fehér Ház péntek este közölte, David Pressmant jelölte Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra – vette észre a Telex.

A 45 éves Pressman a Demokrata Párthoz kötődik, de hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában. Jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere.

Korábban számos területen dolgozott nemzetközi szinen. Az 1993-97 között külügyminiszteri posztot betöltő Madeleine Albright mellett emberi jogi tanácsadó volt, majd bekerült a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb vezetésébe is. Barack Obama elnöksége idején az ENSZ-ben képviselte Amerikát – ő vezette az Egyesült Államok tárgyalásait a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető számos veszélyről, különös tekintettel az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekben – írja a lap.

Pressman fontos szerepet játszott a Donald Trump elleni vádemelési (impeachment) eljárásban is.

David Pressman – Fotó: Concordia

A Telex szerint

szimbolikus lehet, hogy a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben

– ez egyértelmű üzenet lehet Washingtonból az Orbán-kormány melegellenessé eltérített pedofiltörvényének ügyében.

Az előző amerikai nagykövet, David Cornstein 2020-as távozása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.

(via Telex)

Előző sztori

Beüt a nyár a hétvégén!

Következő sztori

Ma van a szegedi Novák Katalin nagy napja!