Vélemény

Egyszer majd Emma szemébe kell nézni…

Egyszer majd Emma szemébe kell nézni…

2022. május 15., vasárnap
Egyszer majd Emma szemébe kell nézni…

A Család Napja van. Régi emléket idézek. Úton vagyunk, a cél Csíksomlyó. Előttünk is, utánunk is sokaság, mintha mindenki épp arrafelé tartana, araszoltunk hát. Dudaszóval köszöntjük a gyalogos zarándokokat, Zsófi lányom lelkesen integet, zászlólendítéssel felelnek.

A csibai elágazónál vagyunk, már nincs sok hátra. Ekkor az út szélén valaki jelez. Megállunk. Férfiember kéri, vinnénk el a feleségét meg a kislányát, ő a nagyobbakkal gyalogol, de a kicsi nem bírja. Hát hogyne vinnénk! Bekucorodnak a hátsó ülésre, az apa meg a csapatnyi gyerek istenáldját mond. A cserfes kislány rögtön mesélni kezd. Erzsike a neve – mondja –, de mindenki csak úgy hívja, hogy Csöre, hát mi is úgy hívjuk. Zsófi azonnal szót ért vele, megbeszélik a világ – értsd: az otthon-iskola-otthon retúrjárat dolgait. A lányka eldicsekedik, a második osztály végét járja, szépen ír és olvas, számítógépezhet is, de csak az iskolában, mert otthon nincs mivel.

Megérkezünk. Címcsere. Búcsúzás. Ha jövőre is eljönnek – mondja a lányka –, itt találkozzunk, a templomkapunál. Így lesz, feleljük, és Zsófi arcán látom, kár, nagy kár, hogy ennek csekély a realitása. Bár… Lehet, hogy mégsem? Két hét telik el, levél jön Csörétől. A levélben részletesen bemutatja az övéit, a végére írja: ez az én Családom. A család szó, akár a személynevek, nagybetűvel! Megóvó közösség, biztonságos fészek.

Ez a kislány jó helyre érkezett. Nem úgy névrokona, a Móricz-regény főhőse, a Kadarcs szomszéd – Szennyes Zsaba Mári – Verő mutér háromszögben kínlódó „állami” Árvácska. Egy ízben gazdái azt a kis Csörét, mint már oly sokszor, borért a kocsmába szalajtják: „Most is csak elindult az úton a nagy demizsonnal, még üresen is nehéz volt, tízliteres, hasas kövér üveg. Be volt fonva vesszővel, volt két füle, így valahogy lehetett cipelni.” Csöre-Árvácskát meglátja egy fiatal városi pár, rácsodálkoznak a metsző hidegben didergő lánykára, kifaggatják, s a végén kérdik: „Ha nincs anyja, kije van? Mostohája ugye? – Nem. – Hát mi? – Nem tudom. Akik vernek.”

Az „akik vernek” és az „én Családom” közti szakadék két partja között vajon emberi mértékkel megbecsülhető-e a távolság?

A mai nap 1994 óta a családok nemzetközi napja: a megfogalmazott szándék szerint figyelemfelhívás ez a legkisebb, de legfontosabb társadalomépítő közösségre. Néhány éve Sárospatakon, egy szakmai találkozón jegyeztem föl a családvédők felelősségét legszemléletesebben összegző mondatot. Egy tudós ember, családkutató fogalmazott így: ha tétlen maradok, nem fogok tudni az utódaimnak elszámolni. És egyszer majd a kisunokám, Emma szemébe kell nézni...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.