Brutálisan megdrágulnak az élelmiszerek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

9,5 százalékkal nőttek áprilisban a fogyasztói árak egy évvel ezelőtthöz képest, egy hónap alatt pedig 1,6 százalékkal Leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

Az éves maginfláció 10,3 százalékosra emelkedett a márciusi 9,1 százalékról. Az elemzők 9,0 százalékos áprilisi inflációra számítottak a márciusi 8,5 százalék után. Az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 38,0, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5, az idényáras élelmiszereké 17,4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára 12,7 százalékkal emelkedett, 1,3 százalékponttal jobban a márciusinál.

A tartós fogyasztási cikkek ára 11,1, a szolgáltatások díja 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt. A dohányáruk ára 3,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg márciusban 7,7 százalékos volt az emelkedés.

Az előző havihoz mérve az élelmiszerek 3,4 százalékkal drágultak, a ruházkodási cikkek ára 2,7, a tartós fogyasztási cikkeké 1,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a Karc FM hírműsorában arról beszélt, az új búza világpiaci tonnánkénti előjegyzési ára 400 euróra emelkedett. Ez az ár itthon is 100 ezer forintot jelent. Ez pedig mindenhol érezhető lesz, így még tovább drágul az élelmiszer.

A szakember tájékoztatása szerint minden második kilogramm búza külföldre kerül, de az ország gabonaellátása biztosított. Emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna termeli a világ búzatermésének egynyolcadát, amit a Fekete-tengeren keresztül szállítanak, de ez az útvonal most leállt. Emiatt Észak-Afrikában közel egymilliárd embert fognak érinteni a napi ellátási gondok, ami akár éhinséghez is vezethet.

(via MTI, Index)

Előző sztori

A megszűnő Pesti TV programigazgatója szerint a Fidesz nem ért a médiához

Következő sztori

Tanyán termesztett 800 tő kannabiszt egy szerb férfi