Kultúra

A régi idők hangulatával tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

A régi idők hangulatával tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

2022. május 17., kedd
A régi idők hangulatával tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Jancsó Miklós és Győrfi Pál klasszikusával, némafilmekkel és kommersz kasszasikerekkel tér vissza hatodik alkalommal az operatőrfesztivál május 24. és 28. között, melynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, ha némi változtatással is, de a koronavírus-járvány idején is megtartották, így kihagyások nélkül tér vissza. Azonban két év után ismét abban a formában, ahogyan megszokhattuk: tavasszal, korlátozások nélkül és a versenyprogram és műhelyek mellett szabadtéri vetítésekkel.

A fesztivál idén is tartogat újdonságokat, a versenyprogram mellett pl. tematikus vetítéseket is szerveznek. A névadó pályafutására emlékezve az egyik sorozat operatőri Oscart nyert filmekből ad nemzetközi válogatást, pl. ennek jegyében az idén 50 éves, Oscar-esőt nyert Kabaré nyitja meg a seregszemlét.

A bűn optikája című sorozat a legjobb magyar krimiket játssza újra – melyhez egy kerekasztal beszélgetés is kapcsolódik a bűnfilmek képi atmoszférájáról. Újra lehet nézni a műfaj honi etalonjának számító Dögkeselyűt, valamint A nyomozót és az Isteni műszakot. A harmadik széria Magyar panoráma címmel az elmúlt két év hazai filmterméséből mutatja be a legsikeresebbeket, többek között a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell, és a Külön falka című műveket.

A kőmozi mellett a szabadtéren is nézhetünk filmeket, például Pálfi György montázsfilmjét, a Final cut-ot.

A délelőtti workshopokon – az említett noir téma mellett - Grunwalszkyval folytatott beszélgetésre, valamint a kiterjesztett valóság technikai és érzéki sajátosságait körbejáró (egésznapos) VR konferenciára lehet beülni.

A 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál teljes programja itt tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.