Tudomány

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

2022. április 5., kedd
Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

A 248 millió forintos jutalom 90 százaléka kutatási ösztöndíj, amelynek ráeső részét Karikó Katalinszegedi egyetemi kutatásaira költi.

Szegedi kutatásaira fordítja a dán Novo Nordisk Alapítvány elismerésével járó jutalmát Karikó Katalin - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért ítélte oda idei elismerését Karikó Katalinnak és kutatótársainak, Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának, valamint Ugur Sahinnak és Özlem Türecinek, a BionTech két vezetőjének a dán Novo Nordisk Alapítvány.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (mintegy 248 millió forint) támogatás jár. A jutalom 90 százaléka kutatási ösztöndíj, amelynek ráeső részét Karikó Katalin szegedi egyetemi kutatásaira költi. Az alapítvány további félmillió dán korona támogatást nyújt a négy díjazott tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. Így a Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről szimpóziumot is rendeznek Szegeden.

A biokémikus már korábban bejelentette, hogy a svájci Jeantet-Collen-díjjal járó 150 ezer svájci frankos támogatásból is egykori egyetemén folyó kutatásokat finanszíroz.

(MTI)
Borítókép: u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.