Szalmonellás disznósajtot árult a piacon, 28-an megbetegedtek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon.

A férfi az egyik faluban, a sajtá házában dolgozott fel sertéshúst és árulta azt a legközelebbi kistermelői piacon. 2019. májusában két hétig árult Szegeden disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő.

A vádlott ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsát, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett termékeket dolgozott fel.

Ráadásul nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, illetve a telephelyen sem volt lehetőség a kézfertőtlenítésre. A húskészítményeket pedig nem hűtötte be a szállítás és értékesítés előtt. Ennek megfelelően – nem meglepő módon – szalmonellatenyészet alakult ki a készítményekben.

28 vevő lázzal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést szenvedett el, 4 beteg közülük kórházba is került.

A járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a piacon tartott ellenőrzése során a vádlott termékeiből ugyanazt a kórokozót mutatta ki, ami a betegeket megfertőzte, vagyis a férfi igazoltan megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszerelőállítást garantáló jogszabályokat.

A járási ügyészség ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolja.

Előző sztori

Jó hír: leáldozóban az influenzajárvány Magyarországon

Következő sztori

Szabó Sándor és Mihálffy Béla is átvette képviselői megbízólevelét