A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon.
A férfi az egyik faluban, a sajtá házában dolgozott fel sertéshúst és árulta azt a legközelebbi kistermelői piacon. 2019. májusában két hétig árult Szegeden disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő.
A vádlott ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsát, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett termékeket dolgozott fel.
Ráadásul nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, illetve a telephelyen sem volt lehetőség a kézfertőtlenítésre. A húskészítményeket pedig nem hűtötte be a szállítás és értékesítés előtt. Ennek megfelelően – nem meglepő módon – szalmonellatenyészet alakult ki a készítményekben.
28 vevő lázzal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést szenvedett el, 4 beteg közülük kórházba is került.
A járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a piacon tartott ellenőrzése során a vádlott termékeiből ugyanazt a kórokozót mutatta ki, ami a betegeket megfertőzte, vagyis a férfi igazoltan megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszerelőállítást garantáló jogszabályokat.
A járási ügyészség ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolja.