Szórakozás

Radnótis diákok ötlete segíthet a városi dugók mérséklésében

Radnótis diákok ötlete segíthet a városi dugók mérséklésében

2022. április 13., szerda
Radnótis diákok ötlete segíthet a városi dugók mérséklésében

Egy rövid távú, városon belüli telekocsi applikáció terveit találta ki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium három diákja. Az alkalmazással az ingázókat és a városon belül közlekedőket segítenék. Az applikációt ugyan egy ötletversenyhez találták ki és még csak elméleti szinten létezik, máris találtak befektetőt a megvalósításához.

Az IdeaFest országos középiskolás vállalkozási ötletverseny döntőjében született meg három radnótis matematika tagozatos diák sikere. A fiúk a második helyen zárták a megmérettetést, ezzel egy finnországi tanulmányutat nyertek és egy befektetőt a telekocsi-applikációjukhoz.

A startupvilág megismerését központba állító versenyen Mészáros Csaba, Tassy Ádám és Zentai Péter végzős matematika tagozatos diákok Huber Máté felkészítő tanár segítségével egy ígéretes ötlettel pályáztak:

egy olyan applikációval, amely összeköti az agglomerációkban az egy irányba tartókat, így csökkentve a dugók méretét Szegeden.

Az egyik diák, Zentai Péter elmondása szerint onnan jött az ötlet, hogy naponta Mórahalomról jár be, és sokszor látja, ahogyan egymagukban autóznak ezen az útvonalon, ami miatt hatalmas a dugó. Mindeközben akinek nicns autója, csak buszozni tud - feltéve, ha nincs éjszaka.

Mivel más településeken is hasonló helyzetben vannak az ingázók, ezért egy, az Uber-hez hasonló applikációt találtak ki - igaz, ezt rövidebb távokra.

A fiúk elképzelése szerint ,,Ha valaki feltölti, milyen útvonalon közlekedik egy adott időpontban, aki szintén arra menne, csatlakozhat a sofőrhöz, és meghatározott kilométerdíj fejében elvitetheti magát." Ezzel pedig a sofőr és az utas is spórolnak.

A sofőrök - az Oszkár Telekocsihoz hasonlóan - főállásban is fuvarozhatnak az Inga nevű applikációjukkal. Egy adott kilométer után minderre üzleti csomagot is kidolgoztak a tanulók a vállalkozók számára. A rendszeres ingázók pedig akár elő is fizethetnek, aminek előnye, hogy előre lefoglalhatnak fix időpontokat.

Az Inga elnevezésű applikáció drótváza már elkészült. Az IdeaFest-en két befektető is látott fantáziát a szegedi diákok ötletében, így az akár már másfél éven belül megvalósulhat.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.