Kultúra

Nagypéntek - Ecce Homo

Nagypéntek - Ecce Homo

2022. április 15., péntek
Nagypéntek - Ecce Homo

A Tolcsvay László-Müller Péter rockopera, a Mária evangéliuma sokakhoz vitte el Krisztus anyjának szavait: Menj, Jézus, menj! Hogy a fiát féltő, érte aggódó édesanya valóban e szavakkal bocsátotta hivatásútjára gyermekét, azt forrás így, szó szerint nem őrzi. De nem is az akkurátus pontosság a fontos. E három szónak nagy, bátorító ereje van. Mária a féltéséből épít útnak indító biztatást.

Menj, Jézus, menj… elhangzottak e szavak máskor, a végső út előtt is, de egészen más szándékkal. Biblikus forrás nem ad erről bizonyosságot, ám egy középkori angol szerzetes, Roger testvér a szájhagyományban élő történetet írásában megörökíti. A legenda különös eseményt beszél el. Amikor halálra ítéltetése után Jézus a Golgotára indul, Pilátus ajtónállója, Karthapilos – más forrásban Kartaphilus – megüti, s kegyetlen gúnnyal biztatja a halálba készülőt: „Menj Jézus, menj, siess már, mit késel?”

A hitvány szolga válaszként kap valamit, amire aligha számít. „Én megyek, te azonban várj, míg ismét visszatérek.” És az örök várakozásra ítélt Kartaphilus azóta is csak bolyong a vakvilágban…

A kétfajta „menj, Jézus” közötti ív emberségtől embertelenségig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.