Egészség

Mentesülnek az oltottak a járványügyi megfigyelés alól

Mentesülnek az oltottak a járványügyi megfigyelés alól

2022. április 8., péntek
Mentesülnek az oltottak a járványügyi megfigyelés alól

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló új eljárásrendet adott ki. A Hivatalos Értesítőben van megjelenését Kásler Miklós hagyta jóvá.

Az új szabályok is elkülönítik a gyanús és az igazolt esetet. A koronavírus-fertőzött a kórházból 7 nap után távozhat, ha nem igényel fekvőbeteg-ellátást. Negatív gyorsteszt ellenében ez már a fertőzést követő 5. napon megtörténhet. Ugyanez az eljárásrend érvényes a szociális otthonban ápoltakra és a saját otthonukban elkülönített betegekre is. Utóbbiak esetében megszűnik a kötelező karantén, ha a beteg a fertőzést követő 7. napot követően tünetmentes, nincs szükség tesztre. Negatív gyorsteszt ellenében ugyanakkor már az 5. napon gyógyultnak tekinthető.

Általános szabályként mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

A továbbiakban csak a szoros kontaktokat kutatják, az alkalmikat nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.