Mentesülnek az oltottak a járványügyi megfigyelés alól

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló új eljárásrendet adott ki. A Hivatalos Értesítőben van megjelenését Kásler Miklós hagyta jóvá.

Az új szabályok is elkülönítik a gyanús és az igazolt esetet. A koronavírus-fertőzött a kórházból 7 nap után távozhat, ha nem igényel fekvőbeteg-ellátást. Negatív gyorsteszt ellenében ez már a fertőzést követő 5. napon megtörténhet. Ugyanez az eljárásrend érvényes a szociális otthonban ápoltakra és a saját otthonukban elkülönített betegekre is. Utóbbiak esetében megszűnik a kötelező karantén, ha a beteg a fertőzést követő 7. napot követően tünetmentes, nincs szükség tesztre. Negatív gyorsteszt ellenében ugyanakkor már az 5. napon gyógyultnak tekinthető.

Általános szabályként mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

A továbbiakban csak a szoros kontaktokat kutatják, az alkalmikat nem.

Előző sztori

Megint bombariadó volt a szegedi Árkádban

Következő sztori

Karácsony Gergely azért lépett vissza, hogy ne Dobrev Klára legyen a jelölt