Politika

Megvan, kik lehetnek az új kormánytagok

Megvan, kik lehetnek az új kormánytagok

2022. április 20., szerda
Megvan, kik lehetnek az új kormánytagok

Sajtóértesülések szerint Kásler Miklós távozhat, Lázár János pedig visszatérhet az új kormányba.

Orbán a legutóbbi nemzetközi sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy lassan fog az új kormány megalakulni. Hozzátette ugyanakkor, hogy szeretné, ha az új kormányban is Szijjártó Péter lenne a külgazdasági és külügyminiszter. Azt is megemlítette: nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér az új kormányba.

Utóbbi információ nem először röppen fel lehetőségként, egyes sajtóértesülések egy új, összetett feladatokkal, köztük az agráriumi, élelmiszeripari fejlesztésekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó tárca élén számítanak Lázár visszatérésére. Ezt pedig meg is alapozná a képviselő Mandineren megjelent írása a vidéki elképzeléseiről.

További értesülések szerint Varga Mihály maradhat a pénzügyminiszter, de a továbbiakban kevesebb feladatot fog ellátni: csak a költségvetési és az adóügyek tartozhatnak hozzá a továbbiakban állítólag.

Egy új tárca is létrejöhet, a ahová gazdasági stratégia, az energetika, valamint a fejlesztések koordinálását helyezhetik át. Ennek az élén Nagy Márton lehet, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős egykori ügyvezető igazgatója volt, később pedig a jegybank alelnöke lett, azt követően pedig a gazdaságpolitikai miniszterelnök megbízottja.

A kancelláriaminiszter a továbbiakban is Gulyás Gergely lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát ugyanakkor szétbonthatják, Kásler Miklós az eddigi információk alapján nem marad miniszter, nyugdíjba vonulhat. Az egészségpolitika irányítása visszakerülhet Szócska Miklóshoz, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárához. Kérdés azonban, hogy maga az egészségügy külön tárcát kap-e vagy átkerül másik tárca, adott esetben a Belügyminisztérium feladatkörébe. Utóbbi élén egyébként Pintér Sándor maradhat a továbbiakban is.

Nem lehetetlen továbbá az sem, hogy külön tárcát kap az oktatás és a kultúra is. A felsőoktatást Hankó Balázs veheti át, az ITM helyettes államtitkára.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.