Kormányinfó: megszűnik a járványhelyzet miatti veszélyhelyzet május 31-én

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében, Kocsis Máté maradhat a Fidesz frakcióvezetője, beváltak az árstopok.

Kocsis Máté maradhat a Fidesz frakcióvezetője, míg Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón.

A szomszédban zajló háború miatt a kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását. A tárcavezető hangsúlyozta:

a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, az érettségi például normális rendben megtartható, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

„Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét” – tette hozzá Gulyás Gergely majd arra is kitért, hogy a Fidesznek megfelel, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke.

Az árspotok kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy

a magyar gazdaság stabil lábakon áll

Gulyás elmondta, hogy valamennyi árstop esetében dönt majd a kormány. Az árstopok beváltak, mivel jelentősen mérsékelték az inflációt. Az árstopok nélkül 13 százalék lenne az infláció, míg most 8,6 százalékos – ismertette a miniszter.  

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt több mint 600 ezer menekült érkezett eddig, és a kormány mindent megtesz, hogy aki itt akar maradni, az tudjon új életet kezdeni. A déli határ védelmére 600 milliárd forintot költött a kormány, és

40 milliárd forintot költött a kabinet az ukrajnai menekültekre.

Forrás: origo.hu
Borítókép: Kaszás Tamás/Index

Előző sztori

Szeged is részese a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatnak

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Ferenc pápa fogadta Orbán Viktort a Vatikánban