Így változnak a frakciópénzek a választások után

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénzügyi szempontból lényegében a Demokratikus Koalíció a választás legnagyobb nyertese, miközben a Jobbik félmilliárdtól esik el.

A 24.hu kiszámolta, hogy a választások után mennyivel keresnek a frakciók többet avagy kevesebbet az eddigieknél. Gyurcsánnyal az élen a Demokratikus Koalíció kapta a legtöbb mandátumot az ellenzék pártszövetségéből, 15-en is lehetnek a parlamentben az eddigi 7 helyett. Ezzel együtt pedig a párt havi büdzséje is 64 millió forintról 97 millióra hízik.

Ez éves szinten 1,2 milliárd forint.

A legnagyobb vesztes a Jobbik: az előző ciklust 26-an kezdték, de a párton belüli viszályokat követően is 17-en voltak. Most pedig mindössze 9-en. Így nekik az 1,2 milliárd helyett 760 millióból kell gazdálkodniuk.

Az MSZP-ből 5-el kevesebben, 15 helyett csak 10-en lesznek bent az országházban ezúttal, így az büdzséjük is 1 milliárd 160 millióról 830 millióra zsugorodik. A Párbeszéd viszont 530 millió helyett 660 milliót kaphat, mivel 5-ről 7-re emelték a képviselőik számát – feltéve, ha Márki-Zay helyett szintén egy Párbeszédes kerül listáról, mivel Karácsony Gergely a saját mandátumát passzolja át. Az LMP-ből is eggyel kevesebbel, 6 helyett 5-en kerültek be az új ciklusba, így 530 milliós lesz a büdzséjük.

A Momentum az első parlamenti ciklusát rögtön évi 925 milliós bevétellel kezdheti, míg a Mi Hazánk 590 millióval.

Előző sztori

A húsvéti szent napok szertartásrendje a Dómban

Következő sztori

Két év után ismét lesz húsvéti tojásvadászat a Szegedi Vadasparkban