JÁTÉK!

Húsvéti kvíz: Miért rak fészket a nyuszi?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedves Olvasóink! Újabb húsvéti kvízzel érkezünk. A tavalyi játékunk után, idén a könnyedebb, kevésbé ismert, húsvét körüli érdekességekből állítottuk össze a kérdéseket.

Lesz szó szegedi Guinness-rekordról, csokinyuszikról, locsolóversekről, de játékunkból az is kiderül, hogy miért is rak fészket a nyuszi. Játsszon velünk!

Húsvéti kvíz

1 / 10

Húsvéti tojást tojó nyúl? Nem! A nyúl emlősállat. Nem rak fészket és nem tölti meg tojásokkal.  Akkor hogyan van ez?  Mi a legenda forrása?

Question Image

2 / 10

Egy somogyi településen, 2015 óta feldíszített tojásfával várják a húsvétot. Idén több mint 10 ezer tojás díszeleg a fán. Melyik település ez?

Question Image

3 / 10

A tojáspatkolás igazi hungarikumnak számít. A mesterséget olyan magas szintre emelte Koszpek József szegedi tojáspatkoló, amivel Guinness-rekordot sikerült felállítania. A remekmű 2000 munkaóra alatt készült el. Hány patkó került a tojásra?

Question Image

4 / 10

Az első csokoládéból készült tojások a XIX. század elején bukkantak fel Németország és Franciaország területén. Magyarországon 1934-ben kezdődött a csokoládéfigurák gyártása. Ki volt a hazai csokoládégyár alapítója?

Question Image

5 / 10

A húsvéti locsolkodás szokása is némileg átalakult az idők folyamán, akárcsak a versek melyek felvezetik a locsolkodást. Melyik volt az eredeti változat?

Zöld erdőben jártam….

Question Image

6 / 10

A világ legnagyobb nyuszija Darius, egy flamand óriásnyúl, aki gazdájával együtt Angliába él. Milyen hosszúságú a Guinness-rekorder nyuszi?

Question Image

7 / 10

A húsvét tradicionális étele -  a nagyböjti időszak megszorításai után – a  várva-várt sonka.  Gyakorlatilag a húsvét jelképévé vált, de nem volt ez mindig így. Mi volt régen az ünnepi asztal elengedhetetlen étele?

Question Image

8 / 10

Ki ne ismerné a Csukás István által megálmodott híres nyuszit, aki először mellékszereplő volt a Téli tücsök című mesekönyvben Tüskéshátú és Brekkencs mellett. 1977-ben azonban önálló történetet kapott. Ki volt ő?

Question Image

9 / 10

Magyarország első hímes tojás kiállítása a Míves Tojás Gyűjtemény. Itt közel 3000 db tojás látható, melyek 30 különféle technikával készültek. Hol található ez a múzeum?

Question Image

10 / 10

Nyuszi ül a fűben, szépen szundikálva, Nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugorhatsz? Nyuszi hopp, nyuszi hopp! Máris egyet elkapott!  De vajon mit kapott el a nyuszi?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 56%

0%

Előző sztori

Valami nem stimmel a Vértó új elemeivel – vagy mégis?

Következő sztori

Meghalt Kristóf Gábor rádiós, az SZTE vendégelőadója