/

Húsvéti kvíz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét.

Játékunk segítségével most megtudhatja, hogy ön mennyire van tisztában az ünnep történetével.

278

Húsvéti kvíz

1 / 10

Húshagyókeddnek nevezzük a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó napot. Ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Hány napos böjti időszak követi ezt a napot?

Question Image

2 / 10

A nagyböjt első napja Hamvazószerda. Ezen a napon a hívek homlokát hamuval hintik meg, vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg.  A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmeztet. Milyen hamut használnak erre a célra?

Question Image

3 / 10

Virágvasárnap emlékezik meg a Katolikus Egyház Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról. Jézus szamárháton érkezett, a nép virágokat, pálmaágakat hintett a lába elé, így dicsőítve őt.  Mikor van virágvasárnap?

Question Image

4 / 10

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus  búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Mivel mutatta ki szeretetét Jézus?

Question Image

5 / 10

Júdás 30 ezüstpénzért árulta el Jézust, akit az utolsó vacsora után elfogtak, majd Pontius Pilatus halálos ítéletét követően keresztre feszítettek. Hol történt mindez?

Question Image

6 / 10

Nagycsütörtökön a harangok elhallgatnak – ahogy a mondás is tartja: „a harangok Rómába mennek”. Ez a némaság a Krisztus kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét és a gyászt jelképezi. Meddig tart a harangok némasága?

Question Image

7 / 10

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon a katolikus liturgiában  a szentmise elmarad, helyette igeliturgiát és áldozást tartanak. Milyen színű a pap miseruhája és mit jelképez?

Question Image

8 / 10

Nagyszombaton ér végett a 40 napos böjt. Ilyenkor van a katolikus templomokban a víz- illetve tűzszentelés. A gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtják meg. Mit jelképez az új tűz gyújtása?

Question Image

9 / 10

A húsvét egyik jelentős liturgikus eseménye az ételszentelés. Az ételszenteléssel az Egyház arra figyelmezteti az embereket, hogy ne kísértse meg őket a mértéktelenség. Melyik nap történik meg az ételszentelés?

Question Image

10 / 10

A korai kereszténységben a felnőtteket nagyszombaton keresztelték, akik a liturgia során – a tisztaságot jelképező - fehér ruhát kaptak. Mikor vehették le ezt a ruhát?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 71%

0%

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

COVID-ELLÁTÁS A VÁROSMAJORI SZÍV- ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKÁN

Következő sztori

Orbán Viktor: úton vagyunk a szabadság felé

Legutóbbi hasonló cikkek