Európai Bizottság: hagyd otthon az autót vasárnap!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A címben szereplő javaslat csak az egyike azon 9 energiahatékonysági tipp közül, amelyeket az Európai Bizottság javasol a lakosság számára Oroszország gyengítésére a háborúban.

Bár Magyarországon az energiahordozókat a lakosság egyelőre még hatósági áron vásárolhatja, Európa nagy részében a fogyasztók a piaci árat fizetik, ami miatt sokaknak többszörösére nőttek a számlái. A drágább rezsin kívül viszont természetesen a klímavédelem és az orosz-ukrán háború is fontos indok a takarékosságra.

Mindezek miatt energiatakarékossági tanácsokkal fordul az Európai Bizottság és a Nemzetközi Energiaügynökség az európaiakhoz –szúrta ki a Porfolio.hu az ügynökség oldalán. Szerintük az apró egyéni vállalások nemcsak az európai állampolgárok pénztárcáját kímélhetik, hanem az orosz energiától való függőséget is enyhítik, ezzel pedig gyengítik Oroszországot a háborúban.

Íme a tippek:

  1. Tekerd lejjebb a termosztátot és feljebb a légkondicionálót! Az Európai Unióban átlagosan 22 fokosra fűtjük a lakásainkat, de sokan 19-20 fokban is kényelmesen érzik magukat. Pedig egy Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet körülbelül 7 százalékkal kevesebb energiafogyasztással jár.
  2. Állítsd át a kondenzációs kazán hőmérsékletét! A kazánok alapértelmezett beállításainak módosításával akár 8 százalékkal is csökkenhet a fogyasztás
  3. Dolgozz otthonról az iroda helyett! Az EU-ban felhasznált kőolaj negyedét ingázók autói égetik el.
  4. Utazzatok többen egy autóval! Európában a legtöbb autós utazás egyedül történik, de szomszédok, kollégák szállításával is csökkenthető lenne a fogyasztás.
  5. Csökkentsd a sebességet az autópályán! Bizonyos sebesség fölött az autók energiafogyasztása egyre kevésbé hatékony, így akár 10 kilométer/órával lassabban haladva is sokat lehet spórolni.
  6. Hagyd otthon az autót vasárnap! Az autómentes vasárnapok már sok országban elterjedtek, számos városban kifejezetten erre a napra szerveznek gyalog is elérhető közösségi és kulturális programokat.
  7. Biciklizz, vagy sétálj a három kilométer alatti utakon! Az ilyen rövid távú autóhasználat is sok kőolaj felhasználásával jár, rövid séták vagy tekerések az egészségnek is jót tesznek.
  8. Használd a közösségi közlekedést! A tömegközlekedés egy főre jutó üvegházhatása jóval alacsonyabb, mint az autóhasználaté.
  9. Repülő helyett utazz inkább vonattal! Az 1000 kilométer alatti távolságokon sokszor lehet a vasutat is használni a repülő helyett, hiszen a vonatközlekedés károsanyag-kibocsátása a repülés töredéke.

Forrás: telex.hu
Borítókép: shutterstock

Előző sztori

Kortárstánc fesztivált rendeznek Szegeden a Nemzetiben

Következő sztori

Ma sem sikerült legyőzni a Veszprémet