Hírzóna

Változik a tram-train menetrendje az óraátállítás miatt

Változik a tram-train menetrendje az óraátállítás miatt

2022. március 25., péntek
Változik a tram-train menetrendje az óraátállítás miatt

Március 27-én vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára hajtjuk az órát, mivel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Emiatt a MÁV néhány vasárnap hajnalban induló éjszakai járatának menetrendje is változik.

Szegeden és környékén az óraállítás kifejezetten a tram-train éjszakai járatait fogja érinteni. Ennek értelmében a következöképpen fog változni a menetrend:

  • A 33044-es számú vasútvillamos járat Szeged vasútállomásról 1:38-kor indul, Algyő állomásra már a nyári időszámítás szerint 3:07-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Hódmezővásárhely vasútállomásig.
  • A Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:31-kor induló 33047-es számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
  • A Szegedről 2:38-kor induló 33046-os számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
  • A 33045-ös számú vasútvillamos járat a téli időszámítás szerint 1:31-kor indul, Hódmezővásárhely vasútállomástól Szeged, Rókusig már a nyári időszámítás szerint 3:03-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Szeged vasútállomásig.

Az Európai Unió még 2018. szeptember 12-én döntött hivatalosan a téli és nyári időszámítások eltörléséről, amelyhez a tagállamoknak előzetesen 2019-ben kellett volna eldönteniük, melyik időszámítást véglegesítik. Mivel ez nem valósult meg, 2021-ig kaptak haladékot. A 2020-ban kitört koronavírus-járvány azonban törölte a napirendről a kérdést, és nagy valószínűséggel ez még egy ideig így is marad. A magyar kormány korábban azt nyialtkozta, hogy a nyári időszámítás véglegesítését találná jobbnak, viszont fontosabb, hogy a többi tagállammal egységes vélemény alakuljon ki.

(via MÁV, Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.