Változik a tram-train menetrendje az óraátállítás miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 27-én vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára hajtjuk az órát, mivel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Emiatt a MÁV néhány vasárnap hajnalban induló éjszakai járatának menetrendje is változik.

Szegeden és környékén az óraállítás kifejezetten a tram-train éjszakai járatait fogja érinteni. Ennek értelmében a következöképpen fog változni a menetrend:

  • A 33044-es számú vasútvillamos járat Szeged vasútállomásról 1:38-kor indul, Algyő állomásra már a nyári időszámítás szerint 3:07-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Hódmezővásárhely vasútállomásig.
  • A Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:31-kor induló 33047-es számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
  • A Szegedről 2:38-kor induló 33046-os számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
  • A 33045-ös számú vasútvillamos járat a téli időszámítás szerint 1:31-kor indul, Hódmezővásárhely vasútállomástól Szeged, Rókusig már a nyári időszámítás szerint 3:03-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Szeged vasútállomásig.

Az Európai Unió még 2018. szeptember 12-én döntött hivatalosan a téli és nyári időszámítások eltörléséről, amelyhez a tagállamoknak előzetesen 2019-ben kellett volna eldönteniük, melyik időszámítást véglegesítik. Mivel ez nem valósult meg, 2021-ig kaptak haladékot. A 2020-ban kitört koronavírus-járvány azonban törölte a napirendről a kérdést, és nagy valószínűséggel ez még egy ideig így is marad. A magyar kormány korábban azt nyialtkozta, hogy a nyári időszámítás véglegesítését találná jobbnak, viszont fontosabb, hogy a többi tagállammal egységes vélemény alakuljon ki.

(via MÁV, Portfolio)

Előző sztori

Egy szegedi panzióban ölte meg feleségét az 50 éves férfi

Következő sztori

Átadták Pusztamérges új konyháját