Gazdaság

Újabb nyugdíjemeléseket tervez a kormány

Újabb nyugdíjemeléseket tervez a kormány

2022. március 24., csütörtök
Újabb nyugdíjemeléseket tervez a kormány

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány az inflációra tekintettel újabb pótlólagos emelésekre készül, két lépcsőben.

A tárca a közlemény arra tér ki, hogy árstopok is segítenek féken tartani az inflációt, amely egész Európában nagy mértékű a háború és a szankciók miatt. A nyugdíjemelés nem előzmények nélküli: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) amellett, hogy nagyot emelt a jegybank alapkamaton,

az idei évre már 7,5-9,8%-os átlagos inflációt vár, míg korábban 4,7-5,1% volt a prognózisa.

A kompenzáció várhatóan két részletben fog érkezni: az első júniusban, a második pedig novemberben. A Portfolio szerint ha a jegybank 9,8%-os inflációs előrejelzéséből indulunk ki, akkor egy 4,8%-os plusz emelésre van szükség összesen a két lépcső végrehajtásával. Ez havi szinten az átlagos nyugdíj szintjén 7700 forintnyi plusz összeg. Mivel ez a pótlólagos emelés januárig visszamenőleges lesz várhatóan, ezért éves szinten 92.700 forinthoz juthatnak pluszban a nyugdíjra jogosultak.

(via Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.