Újabb nyugdíjemeléseket tervez a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány az inflációra tekintettel újabb pótlólagos emelésekre készül, két lépcsőben.

A tárca a közlemény arra tér ki, hogy árstopok is segítenek féken tartani az inflációt, amely egész Európában nagy mértékű a háború és a szankciók miatt. A nyugdíjemelés nem előzmények nélküli: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) amellett, hogy nagyot emelt a jegybank alapkamaton,

az idei évre már 7,5-9,8%-os átlagos inflációt vár, míg korábban 4,7-5,1% volt a prognózisa.

A kompenzáció várhatóan két részletben fog érkezni: az első júniusban, a második pedig novemberben. A Portfolio szerint ha a jegybank 9,8%-os inflációs előrejelzéséből indulunk ki, akkor egy 4,8%-os plusz emelésre van szükség összesen a két lépcső végrehajtásával. Ez havi szinten az átlagos nyugdíj szintjén 7700 forintnyi plusz összeg. Mivel ez a pótlólagos emelés januárig visszamenőleges lesz várhatóan, ezért éves szinten 92.700 forinthoz juthatnak pluszban a nyugdíjra jogosultak.

(via Portfolio)

Előző sztori

Lezárult a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös projektje

Következő sztori

5 milliárd forintból fejlesztették a falvakat a megyénkben